Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Свободата на реда и редът на свободата!

Е-мейл Печат ПДФ

От незапомнени времена човек се бори със своята същност. Опитва се да живее сам със себе си, като се стреми да изгради един по-красив и хармоничен свят. Неспирно полага старание да се научи да бъде щастлив без да знае какво точно е щастие.

Затова и целият му живот преминава в едно своеобразно търсене на чувството – да бъде щастлив.

Усеща го навярно в любовта, защото се стреми непрестанно към нея, в красотата на природата, в успеха, в усмивките и в пътешествията. Най-истински обаче е щастлив, когато осъзнае свободата си. Бленувайки безспирно за нея, я обгръща с воал от заблуди, като пренебрегва отговорността, която носи тя със себе си. Защото отговорността е свобода, а свободата отговорност.

Това искаше да обясни на своя син, Иван дърворезбаря от Трявна, като го спря една вечер на вратата. Дълго му говори за живота и че небива да си пропилява дните в напразни лутания и безмислени работи. Иван искаше да му обясни как след време трябва да ръководи и управлява занаята му. „В тази работа трябва твърдост и ред“ – завърши речта си стария майстор.

„Всички те знаем. В града си прославен тиранин“ – отвърна с несъгласие Петър. Не веднъж Иван бе чувал подобни упреци. За него се говореше, че е ненадминат в дърворезбата, а учениците му се прослават по целия свят, но не е живот то при него – отнемал на всички свободата. „Млад си сине ще се научиш ! Знай само, че свобода без ред е жива свободия !“ – отвърна уморено бащата и се прибра да полегне. На сутринта в Трявна се разнесе мълва, че заспал дърворезбаря и не станал.

Минали ден-два и синът му се захвана със занаята. Учениците, чираците и калфите вече не работеха, защото Петър им даде свободата, за която са мечтали. Но и работата някак поспря. Никой не знаеше какво точно трябва да прави, какво се иска от него и как да го стори. Тогава младият майстор се изправи пред недоволните. Не каза много, но всички останаха притихнали и дълбоко замислени.

„До сега имахте свободата на реда. Всеки имаше отговорности, дотолкова, доколкото му беше позволено. Това ако питате мен е най-лесната свобода, защото организира работата, поведението, а и живота на хората. Сега обаче получавате друга свобода, стремежът към която всеки пази в себе си – тази на твореца. Тя носи със себе си, както видяхте огромна отговорност и за да оцелеете ще трябва сами да си я вкарате в ред.“

Прочу се Петър като голям майстор, Петър на Иван дърворезбаря, сина.

От незапомнени времена човек се бори със своята същност – свободата си. Опитва се да живее в един по-красив и хармоничен свят, като се стреми да вкара в ред всичко, дори и живота.

За fortisimo.eu – Радостина Атанасова

P.S.: Текстът събра най-много точки в приключилия вчера в Шумен кръг от националната инициатива на МНДСВ за есе на тема „Свободата на реда и редът на свободата”. Освен Радостина от партията обявиха за победители и авторите Георги Георгиев, Деница Кюркчийска и Сашка Дечева. Всички те получават голямата награда пътуване до Брюксел по покана на евродепутатите от НДСВ за да наблюдават работата на Европейския парламент.

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Свободата на реда и редът на свободата!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414