Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Да подкрепим обсерваторията в Рожен!

Е-мейл Печат ПДФ

От хилядолетия хората се взират в звездите. Изучават небесните тела и явления, търсят знаци за своята житейска съдба или просто мечтаят. В България има 24 астрономически обсерватории, пранетариуми и астрономически центрове.

Всички те ще бъдат отворени за свободен достъп тази събота (29 май). Така хората, които гледат към звездите ще изразят своя протест срещу ликвидацията на националната обсерваторията "Рожен".

През 1976-та български и немски специалисти започват строежа на обсерваторията "Рожен". Пет години по-късно тя е завършена и в нея работи най-големият телескоп в Югоизточна Европа. Сега бюджетът й е орязан с 18% и дните на обсерваторията са преброени.Такива са опасенията на учените, които тези дни припомниха, че няма обсерватория в света, която да не се финансира от държавата. Особено, ако е и Национална, какъвто е статутът на Роженската. Парите не стигат дори за основните консумативи, за тока и за нормалната научна дейност в комплекса. Има реална опасност от спиране на прецизните електронни механизми и съоръжения.

Естествено ще спре и потокът от туристи, ученици и студенти, които идват тук, за да разгледат или изучават астрономическия явления, уловени с големия телескоп. Ще спрат и ежегодните летни школи, за които идват млади учени от целия свят. Средставата, които са необходими за да оцелее националната обсерватория в Рожен не са чак толкова много – 300 000 лв. Само 600 000 лв. Стигат за за нормалното й съществуване, а с 1 200 000 лв. тя ще може да се развива. От Института по астрономия съобщиха, че са отворени към потенциални партньори за разработване на съвместни проекти.

Ако сте любител-астроном или просто обичате да поглеждате към звездите, не пропускайте възможността да им се полюбувате в майската съботна вечер- между 20 и 23 часа. Погледнете картата и ще разберете кой е най-близкият до вас астрономически център. Ако пък сте край Шумен се отбийте в корпус 3 на ШУ „Епископ К.Преславски”. Там програмата започва в 20 часа и включва прожекции на филмите – „Телескопът”, съдържащ кадри от строежа на обсерваторията в Рожен и „Очи към небето”, изследващ различните аспекти на телескопите, като историческо развитие, научно значение и технологични постижения, филмът е и за хората, които стоят зад този главоломен напредък.

От 21.20 ч. ще започнат демонстративните нощни астрономически наблюдения с телескопите на Астрономическия център на покрива на Корпус 3 на Университета. Ще бъдат наблюдавани Луната и детайли от повърхността й, планетите Венера, Марс и Сатурн и красивите й пръстени, обекти от дълбокото небе, съзвездията.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Да подкрепим обсерваторията в Рожен!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414