Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Евробългарско лоби? Нямаме си!

Е-мейл Печат ПДФ

altНе пуснаха Миро до финала на Евровизия. Не че не можеше да се класира – просто не го пуснаха. „Ангел си ти” не е музикален шедьовър, но определено беше много по-добра от поне половината конкуренти. Явно беше и твърде нормална, за да стигне до финал.

Може би Миро трябваше да изглежда няколко идеи по-зле, да фалшивее по-старателно и да седи като цепеница. Това със сигурност щеше да му осигури ред за събота вечер.

Вместо това обаче той реши да представи нормално денс парче, с идеята всеки да може да си го запее. А неуспехът му само доказа, че в „модерна” Европа всяка нормалност явно е грях. При това – непростим. Доказа и още две неща: маловажността на зрителския вот, и същевременно – неговата инертност... 

Повод за сериозен размисъл: автоматично класираната „Голяма четворка” (Франция, Великобритания, Германия и  Испания) не ви ли напомня, дори само заради името, на Г-8? И, ако да – не е ли очеизбождащо, че в Евровизия играят много повече политиката и интересите, отколкото талантът и шоуто? Не беше ли доскоро модерно зрителите поне да се залъжат, че СМС-ите им имат някакво значение? Всъщност… те „някакво” имат, но финансово, а не изходно.

След като не се класира за финала в Осло в събота, Миро открито заяви, че „Всичко е предопределено. И то от хора”. Лично аз не мога да си обясня отпадането ни по друг начин. И то при такава вяла конкуренция. Но веднага след това певецът каза и още нещо, с което не мога да се съглася. В интервюто за БНТ1, непосредствено след обявяване на резултатите, той заключи, че представянето ни при всички случаи било един добър PR за България. Точно тук е проблемът. Страната ни имаше добър изпълнител, може би най-добрият към момента. И хубава песен имаше. Но определено нямаше добър PR.

alt

За съжаление ни липсваше и най-важното нещо. Нямахме си лоби. А телевизионната традиция на този песенен конкурс отдавна е доказала, че за да имаш евро визия ти трябва стабилна кампания. На всички нива и целогодишно. Тогава нямаше да има значение дали песента е изпята на български, английски или на мандарин. Щеше не само да бъде изпята, но и чута. Дори пиарът да не ни куцаше, пак щеше да ни трябва гръб. Трябва някой някъде да лобира за престижа на България.

Няма да спечелим Евровизия и след 20 години. Просто защото няма кой да се застъпи за нас. А многократно сме доказвали, че сами не можем да подобряваме имиджа си. Като лобираме го правим само анти нещо си. Справка – последният ни бивш външен министър.

И пак питате… Питате защо на някой ще му е толкоз важно да се класира в шоу? Казах вече – за престиж. Престиж, какъвто винаги е от полза. Какъвто Миро (и всеки от нас поотделно) има. Но за сметка на това – заедно, като нация – изобщо нямаме.

За fortisimo.eu – Рошо Иванов (снимки eurovision.tv)

 

2 коментара

 1. .....Заедно, като нация....Аз съм от хората, които вярват и са убедени, че много от хората в България са знаещи, можещи, талантливи.........но да - нямаме общността, единството, сплотеността .Не сме заедно...........като нация..........
 2. То само в музиката да нямахме лоби- с мед да го намажеш. Глей че всички сфери на държавността ни страдат от някаква асоциална шизоидна разстройственост.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Евробългарско лоби? Нямаме си!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414