Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мадрид с младежта на България

Е-мейл Печат ПДФ

Преди шест години една добра моя приятелка ми разказа удивлението си от факта, че като студентка в Мадрид получила по пощата писмо от кмета на испанската столица с комплименти и пожелания за удобно пребиваванe.

Малко по-късно, за многото шуменски емигранти в испанската столица, разговарях с дългогодишния кореспондент на БТА от Мадрид – Йосиф Давидов. Тогава разбрах, че нито тамошните власти, нито ние имаме ясна и точна цифра за броя на тези хора. Всички обаче сме убедени, че става дума за много хора. По това време вестниците вече бяха публикували снимките с табелата на предградието Хетафе, на която някой нашенец бе добавил „Шумен“, а мнозина познати ми разказваха за нашата общност в Испания.

Тази история продължава. Много млади българи отиват, връщат се и пак отиват в Мадрид. За много местни баби и дядовци испанската столица е все по-близка. Там са децата и внуците им. Мадрид е реален град-побратим, с който обменяме жива плът и кръв. Доказателство за това е и стартиращия през тази седмица проект на българо-испанската асоциация „Св. Св. Кирил и Методий“, целящ да се погрижи за децата на българските емигранти в испанската столица. Екип от девет специалисти ще събира потомството на емигрантите на възраст от 12 до 18 години. Два пъти в седмицата, с намерението да компенсира липсата на пълноценна семейна среда. Идеята за проект дават самите наши емигранти, които посочват като основен свой проблем притесненията си за децата, оставени на грижите на роднини и познати в България.

Това е първият подобен проект, който се финансира от местната власт в Мадрид. Той ще се развива през следващата една година на територията на областите Търговище, Разград и Шумен. На 14-ти октомври Негово превъзходителство посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, заедно с директора на Държавна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, ще открият в Търговище първия младежки социално-образователен център „Мадрид с младежта на България“. „Целта ни е да се противопоставим на социалната и културна демотивация на младите хора, развиващи се далеч от своите родители“, коментира за fortisimo.eu един от модераторите на проекта Росица Кондаклиева. Тя е убедена, че така младежите ще могат да получат необходимата им подкрепа и насока по актуални теми и социални проблеми. Кондаклиева е пленена от ентусиазма на испанските си партньори и откровено споделя: „Те вярват много повече от нас, че може да се направи нещо добро за децата на емигрантите”.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Мадрид с младежта на България

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414