ФортисимоРоси Рос забърква „Шоколад” на няколко езика

Е-мейл Печат ПДФ

Прекрасна усмивка, стилна къса коса, китара, стил, излъчване на много обичана жена, уравновесена и щастлива. Росица Петкова е родена в Пловдив на 11 август. Учила е класическо пеене, но завършва история и география.

Зад гърба й има пет издадени албума – „Пътека”, „Палаво момиче”, „Молитва за човечност”, „Завръщане”, „For you” + Ronsard (single). Тя самата пише стихове, композира. Две години пее с група, а след това самостоятелно в луксозните туристически кораби в Скандинавия. През 1994 година става певица на годината с Биг Бенда на Вили Казасян. Пак през 1994-та двамата с Васил Петров вземат наградата „Дует на годината” с песента „Не казвай сбогом!”. В интервюто на fortisimo.eu представяме Роси Рос.


Нели Русева: Къде живееш в момента, Роси?

Роси Рос: Напоследък повече в България.

Нели Русева: Върху какво работиш, нова песен, албум?

Роси Рос: Работя върху нова продукция, подготвям и стихосбирка. Трябва да напиша и книга за интересни личности и истории от професионалния ми път!

Нели Русева: Последният ти албум е с песни на шест езика, как ти хрумна това?

Роси Рос: Няколко години живях предимно в Унгария. Там написах стихове, както и музика към някои от тях. С времето се оказа, че са на шест езика. Не бях планувала бъдещ албум. Върнах се в България по покана за турне с „Театър Българска армия”, направихме го, останах и за още едно турне. Реших, че би било добре да вляза в студио и да запиша песните, които бях подготвила. Появи се идеята и за стихосбирка. При разговорите ми с КК „Труд”, реших, че ще направя едновременно премиера на албума „For You” и на стихосбирката „Събудих се” в голямата концертна зала на Военния Клуб в София. Стиховете бяха представени от различни мои приятели – актьори, художници, журналисти. Танцовата формация „Усмивки” с хореограф Ева Делинешева подкрепяха изпълненията ми на шест езика.

Нели Русева: Учила си класическо пеене, кой те откри за поп музиката?

Роси Рос: Композиторът Йонко Попов, работеше в БНР, като тон режисьор, сега е в БНТ. Той е причината да направя рязък завой в пеенето. Даде ми песен, която записах в дует с Тодор Върбанов и Биг Бенда на БНР с диригент Вили Казасян. Имах пътуване до Белгия и когато се прибрах реализирахме записа на песента „Ден за среща”. Мога да кажа, че още първият ми опит е бил много сериозен като работа и винаги ще съм благодарна на Йонко Попов.

Нели Русева: Пишеш стихове, колко от тях превърна в песни?

Роси Рос: Продължавам с писането и на стихове и на музика към тях. Не съм ги броила. Някои са с посвещения. Например песента „Пластика” е посветена на Вежди Рашидов, написала съм я години преди да стане министър на културата. Имам музика и към стихове на други поети като Ралица Монева, Ивайло Диманов и Красин Химирски.

Нели Русева: Обичаш ли „Шоколад”? Това е твоята последна песен? Записа ли я на френски и унгарски, имала си такива планове?

Роси Рос: Точно „Шоколад” е на дневен ред. Вече се харесва на български, дори очакват да я пусна като сингъл. Засега я записвам още на френски, а предстои и на португалски. Португалският е по-труден за мен, поради това, че не съм го изучавала, а с унгарския вариант ще е по-лесно надявам се.

Нели Русева: Как ти хрумна да направиш „Ronsard”, има ли някаква специална история около това парче?

Роси Рос: Историята е много дълга. Сега е важно съществуването на песента. Радвам се, че е оценена и в Америка! Имам отзиви от Тайланд до Бразилия. Харесват я и французи, забелязвам, че я качват в различни френски сайтове. През април я представих и в унгарско радио. Накратко нещата дойдоха от историята на най-известния сонет на Пиер дьо Ронсар (16 век). Направих музика и само за няколко месеца се запознах с неговата поезия, история, живот. Посветил е сонети на три хубавици, като най-много около 250 е написал за Касандра, дъщеря на кралския ковчежник. Наричан е „принц на поетите и поет на принцовете”, говорел е много езици. Има вероятност по бащина линия да произхожда от България. Във Франция има роза „Ронсар”. В клипа ми може да се види и мястото, където се е срещал с Касандра. Мога да кажа, че музиката я направих специално за първия фестивал „Ронсарови дни” в град Свищов (роден град на майка ми). Благодарна съм на всички хора, които подкрепиха и оцениха проекта„Ronsard”!

Нели Русева: Съпругът ти е унгарец, ти как прие унгарската култура? Какво харесваш най-вече в унгарците?

Роси Рос: Унгария е страна с интересна култура. Много съм впечатлена от традициите, които имат и поддържат! Празници, обичаи, чествания, мемориали, паметници, фестивали, балове! Харесва ми това, че държат много на езика си. Световните хитове звучат на унгарски. Цени се и авторската продукция.

Нели Русева: Как те приеха?

Роси Рос: Взаимно се откривахме във времето и харесвахме! На първата ми изява на голяма сцена публиката ме аплодира така, че трябваше да се върна отново и да продължа да пея. Какво мога да кажа след тази среща с унгарците, освен че бяха великолепни!

Нели Русева: Имаш две момчета, разкажи за тях?

Роси Рос: Има голяма разлика в отглеждането им. Докато с по-големия ми син нямах време да се занимавам, работата ми бе най-важното, то сега на малкия отделям достатъчно време. Радвам се, че си давам сметка за това, преди да е късно.

Нели Русева: Разкажи повече за таланта на Адам, колко изложби и къде е направил?

Роси Рос: Адам е на десет години, има шест самостоятелни изложби и участва в няколко общи с големи художници. Представял се е на различни места. Във 28 СОУ, Френския културен институт , хотел „Хилтън”, Столична община район „Красна поляна”, Русия и Германия. Ползва различни техники, има и авторски. Работи с акрил, креда, туш и перо, пастел, прави и керамика, батик, графика. Обикновено рисува само ако има желание, без да гледа, фантазира си. Участвал е в различни телевизионни предавания като „Море от любов”, „Часът на мама” по БТВ, „Полет над нощта” по БНТ1, програма „Хоризонт”на БНРи др. Адам е и единственото дете, участвало в уоркшоп батик от Индонезия със студенти от Художествената академия. Посещава изложби на много художници в София. Първата му рисунка показана в Германия, пожела да я вземе немски художник. Има книга, в която са отразени впечатленията на различни хора, видели изложбите му. По идея на Иван Чакъров, кмет на район ”Красна поляна” Столична община и г-жа Дабова, завеждащ отдел култура и образование, бе направена книжка с рисунки на Адам. Той има вече своята интересна пътека!

Нели Русева: Пожелай си нещо, на семейството, на приятелите си...

Роси Рос: На всички пожелавам да са здрави! Да имат възможност да работят това, което искат! Да бъдат честни пред самите себе си и да си вярват!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю БГ Музика Роси Рос забърква „Шоколад” на няколко езика

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414