Фортисимо – това е лично!Трудно е да си тръгнеш от Алпите

Е-мейл Печат ПДФ

Пътували сме цяла нощ през малки градчета с непроизносими имена, но най-накрая първите слънчеви лъчи започват да проблясват над планинските склонове и да разкриват красотата, която до сега е била невидима за очите ни.

Преминаваме край езера, реки, малки къщи с дворове, пълни с цветя.

Но можем да ги запечатаме като спомен само в сърцата си, защото високата скорост на влака не позволява да правим снимки. Най-накрая мъжки глас произнася на немски името на нашата спирка – „Hallstatt”. Слизаме.

Площадчето в центъра на градчето.

И с изненада установяваме, че гарата е от едната страна на езерото, а самото градче Халщат – от другата. Още е седем и половина, а първото корабче е в осем.

Крайбрежната уличка.

Планинските склонове са покрити с мъгла, езерото не помръдва, отразява като огледало заобикалящите го върхове. Някога са искали да направят панорамен път около него, но хората от градчето не са разрешили, за да запазят природата си непокътната.

Стигаме до градчето, което още спи, улиците са пусти, хора почти не се виждат. Скоро обаче то започва да се събужда и да оживява. Отварят първите кафенета, изникват малки сергии за сувенири, площадчето, потънало в цветя, се изпълва с хора. Вървим по тесните улички, изкачваме се до църквата, после слизаме отново до крайбрежната улица.

Цифрите отстрани показват годината, в която е имало наводнение и докъде е стигала водата. Жълтите гумени ботуши напомнят, че това може да се повтори отново всеки един момент и хората трябва да бъдат винаги подготвени.

Завършваме разходката си със сок от бял бъз под сянката на дърветата, надвиснали над езерото. Трудно е да повярваш, че на света има толкова много красота, а още по-трудно е да си тръгнеш от такова място.

За fortisimo.eu – Рослава Стоянова

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Трудно е да си тръгнеш от Алпите

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414