Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Егоизмът – нашата 2012

Е-мейл Печат ПДФ

За никого не е тайна, че въпросите, които най-често тормозят така сложно устроения мозък на най-перфектното и могъщо живо същество на планетата – човекът, са тези, свързани с неговия произход и неговия край.

Ако вървим по пътя на логиката обаче, по-екзистенциалният проблем е този, кога ще стигнем до нашия пълен физически и психически крах. Защото все пак нашето съществуване вече е факт.

От къде сме се взели? Защо сме създадени? Кой ни е сътворил и т.н. Интересни въпроси, но единственото, което ще направят техните отговори е да задоволят любопитството ни и може би до някаква степен да ни покажат каква е нашата роля в този свят.

От друга страна отговорите на въпросите кога и как ще дойде краят на света могат или до толкова да ни объркат, че да ускорим този процес, или пък чрез тях да открием начин да удължим съществуването на човечеството. Една от най-правдоподобните теории за причината на нашия апокалипсис е могъществото на природата. Но може би в този миг в повечето съзнания изникват картини на невъобразими природни бедствия, които носят след себе си катастрофални последици.

Ако вникнем обаче в същността на природата, ще стигнем до очевадното заключение, че човекът е венецът на всички живи същества – най-сложно устроеното, най-загадъчното и непредсказуемо създание. В реда на тези мисли, след като ние сме най-развитите създания, логично е и ние да сме причината за нашето собствено изчезване. Интересен парадокс, нали?

И коя точно е капката на човешкия разум и характер, която ще прелее чашата и ще ни унищожи? Човешки пороци – много. Да се чудиш кой от кой по страшен.

Мисля си, че това е егоизмът. Факт е, че той е част от всеки от нас. Не може да се отрече обаче, че някой го прикриват по-добре от други. Така сме програмирани, че винаги на първо място застава свещеното АЗ. Това се отнася за абсолютно всички сфери – пари (сложих ги първи, защото все пак казват, че те въртят света), любов (нали уж ще ни спаси), приятелство, работа, забавление, слава.

Общо взето все неща, които ни правят щастливи. Стремежът към щастието лежи в основата на нашия егоизъм. Няма лошо. Всеки трябва да е щастлив, но не всеки може. Защото именно това постоянно мислене само за себе си в един момент става прекалено и залива всички наоколо със студена вълна от злоба и безчувствие.

Егоистът тъпче и мачка всичко в името на заветната цел. И тогава наранява хората около себе си, иска всичко за себе си, а за тях не оставя нищо. Не казвам, че егоизмът трябва изцяло да изчезне, но за щастие съществуват хора, които успяват да го ограничат и макар и рядко, да поставят другите преди себе си. Ако естественият отбор, за който ни учат в училище, все пак съществува, може би той ще запази тези уникални индивиди, които имат способността да мислят 50% за себе си и 50% за другите.

Тогава няма да се борим постоянно и безмилостно, няма да се нараняваме толкова и ще бъдем по-щастливи. А най-дълбокия поклон заслужават тези, които са радостни, когато техните приятели са щастливи. Защото в тези хора няма нито капчица егоизъм, тъй като всичко, което правят е с цел да дарят усмивка на хората, които обичат. Затова нека да се опитаме поне веднъж на ден да оставяме собствените си нужди на заден план, поне веднъж на ден да караме някого да се усмихне и да бъде щастлив.

И знае ли човек, може да доживеем до 2013 г.

За fortisimo.eu – Екатерина Михайлова

 

1 коментара

 1. Въпросът с прословутата 2012-та е прекалено разтегателна материя.. Въпросът за природата и това кой кого унищожава по-скоро се отнася до това какво човекът причниява на природата, ние сме най сложно устроените, но е имало природа преди нашето "появяване на бял свят"... И има малка разлика между егоизъм и себеуважение - напълно естествено и нормално е да обичаш себе си. Любовта към самия себе си не би трябвало да е пречка да изпитваш любов към приятелите си, мама, тати и т.н. :) Често в живота ни нахлуват хора, които смачкват самочувствието и себеуваженето ни поради егоистични причини. Гледай по-ведро на света около себе си, живей по начина, по който на теб ти харесва и който смяташ за правилен и никога няма да сгрешиш. Каквото и да правиш, както и да се отнасяш - никога няма да си идеална, съвършена, безгрешна. Грешката е част от човека, важното е да не повтаряме едни и същи грешки в отношенията си с другите. :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Егоизмът – нашата 2012

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414