Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Историята на моята промяна

Е-мейл Печат ПДФ

За 20-те дни в Германия мога да говоря само лично за Фортисимо; дни, които ме върнаха към себе си. Дълбоко ме накараха да се замисля за истинския смисъл на живота ни и най-важното видях в действителност как желанията ми се сбъдват.

Дълго отлагах момента да напиша този текст, защото у мен беше мисълта, че няма да мога да предам усещанията си точно. Надявам се да ги усетите – това е лично!

На 24 април в Бад Антогаст, Германия стартира обучение за учители по йога. По обед в компанията на шест мои приятели пристъпих прага на Европейския център с единствената мисъл на благодарност към Тони, защото точно заради нея постигнах тази мечта. И първите няколко дни там не можех да повярвам, че това се случва. Шест години се занимавам с йога, доброволец съм за всяка кауза, асистент съм на курсовете. Невероятно е как познанството ти с някой човек изиграва роля и се развива в „conection” (силна връзка), когато му дойде времето да си помогнете един на друг или с други думи всеки човек, когото познаваме е в живота ни за собственото ни израстване.

Предисторията как попаднах на обучението за учители е интересна. С Тони се познаваме от пет години, но никога не сме поддържали контакт, освен когато аз я търсех, за да пуска реклами в различни медии. Една събота докато при Алекс в клуб „Десетия град” обсъждахме с приятели бизнес идеите си, а аз се чудех как да изкарам пари за да си платя обучението за учител, телефонът ми звънна и Тони каза в слушалката: „Деси, ти трябва да бъдеш на този курс, така че заминаваш!”.

24 април на обяд. Германия, ул. „Бад Антогаст” 1. Четиридесет човека от цял свят започнахме курса TTC – Teacher Training Course към фондация “Изкуството да живееш”, една от най-големите в света. Лоното на всички европейски хуманитарни и социални проекти и тренинг програми е в Бад Антогаст. В полите на планината Шварцвалд мястото е чудно красиво и зелено през цялата година. Центърът представлява 7 сгради, свързани помежду си със стълбища и коридори, паркинг, градина. Като отделна част е обособен Аюрведа център, а множество зали за курсове има във всички постройки. Най-голямата побира 800 човека. Центърът има свой живот и живота там определено е спокоен и здравословен. Повечето хора, които са там целогодишно имат стая и офис едновременно. Някои работят по 15 часа по много сериозни проекти на Асоциацията за човешки ценности, програми за училища, изостанали и бедстващи райони в света и др.

Програмата ни започваше сутрин в 5 ч., а понякога в 4ч., и приключвахме между 23 - 24 часа вечерта. Целият ден беше уплътнен със занимания и нямах дори 2 мин. да се обадя до България, това наваксвах вечер след занятия. Причината беше, че участвахме в групи, и ако ти закъснееш цялата група изостава заради теб. Нито една от дейностите ни не започваше докато не са всички до един там. Още след първата седмица това просто правило да уважаваш точността и времето на другите (т.е. когато ги караш да чакат ти губиш тяхното време) създаде у нас силно чувство за отбор. С всеки изминал ден процесите, през които преминавахме, засилваха у нас усещането за екип, но вече на по-дълбоко ниво, където усещането да направиш това, което трябва е преди думите. Със сигурност курсът е направен да не ти е удобно, въпреки че всички удобства са до теб. Пословична е немската подреденост, но в ежедневието наистина е много лесно, когато спазваш реда на всичко. Например всеки боклук се рециклира и специално упътване ти обяснява как да изхвърляш отпадъците, как да се разхождаш в гората, тъй като в Шварцвалд всички земи са частни, не можеш произволно да ходиш из гората където ти скимне, защото попаднеш ли в частна собственост може да те глобят. Също могат да те арестуват, ако носиш блузка и шапка с популярни брандове (това се приема за реклама, плаща се и се иска предварително разрешение).

Най-сериозната част от курса беше организирането на тържествата по случай рождения ден на Шри Шри Рави Шанкар. Тази година България беше домакин. Имаше 1500 гости от цял свят, за които трябваше да се погрижим. И ние 40 човека разбрахме как когато имаш точен план, поемаш отговорността и свършиш твоята част от приноса, резултатът идва.

Всичко стартира на 12.05., когато започнаха да прииждат хора от цял свят. Вечерта следваше настаняване в хотели в различни градове, посрещане на ВИП делегации, връчване на празнични пакетчета с цветя, бонбони и поздравления. От България пристигнаха 108 човека и вдигнахме на крак целия център – всички много помагаха. Само българите като домакини нощуваха в центъра. Албена и още няколко човека заредиха кухнята с български подправки, кисело мляко, мая, мед и замесиха питка и баници. Ароматът на български хляб се разнесе наоколо. Официалното тържество беше на 13 май в спортната зала в град Опенау. Живи орхидеи бяха основата на аранжировката на сцената и празничната вечеря. Константин Драгов беше водещ на програмата, а певицата Деси Добрева без съпровод изпя народна песен. Отбрана по съставки вечеря и ягодова торта на 5 етажа имаше за всеки гост в ресторанта. Излъчихме 10 мин. филм „България движи света” и имаше експозиция с български ястия и национални символи като българска роза, плетива и др., която спираше гостите да усетят духа на България.

13 май е празник за милиони хора по света, които празнуват рождения ден на Шри Шри Рави Шанкар заедно! Този ден символизира посланието за едно световно семейство. „Аз не искам нищо. Тук съм за теб!” – когато имаш това състояние в ума си, цялата любов на Творението се излива над теб. С тези думи Гуруджи приветства народите от цял свят – всеки народ е като цвете във върволицата на цветен гирлянд, но всички цветя са свързани в безкраен кръг и могат да празнуват като едно цяло.

Рожденият ден премина, 2 автобуса с българи си тръгнаха за родината, но българският дух остана завинаги там, откъдето Дунавът тръгва! Следващите няколко дни всички говореха за България и всеотдайността ни! А Гуруджи каза: „Вие правите така че, България е страната, която носи промяната за цяла Европа”.

Аз останах. Всеки следващ ден надминаваше многократно представите ми какво може да се случи и какви възможности изкарват от нас учителите ни – Стефан, Камлеш, Регина, Юрда и Ким.

На моменти си казвах „Повече не може да бъде”, и винаги идваше много повече. Последната седмица нямахме нужда да говорим, разбирахме се и разбирахме без думи. 6 часа физически тренировки на ден повдигат много енергията ти, и аз лично спях само по 3 часа на вечер през целия ми престой, без да чувствам умора. Напротив, кръвта ми кипеше. Последната седмица тайни и въпроси, които винаги са ми чоплели главата, започнаха да се разкриват и прозрях онази дълбока свързаност на всеки електрон във Вселената, която мога да обясня единствено с „Аватар” (иначе няма нищо познато за вас, сравнението с което може да разберете). Видях как това действа, сега то всеки ден е в моя живот. Не знам дали това е, което хората казват да минеш на друго ниво?!

На 15 май – рожденият ден на сина ми Петър – с малко тъга, че не съм до него, и много щастие, че сбъднах една моя мечта – станах учител! Зная как да обясня на хората всичко, не защото нещо научих там, а защото в себе си нося импулса, който протича у всеки от нас. Аз мога само да предам една древна традиция, която в днешно време милиони хора използват по света, за да премахнат стреса и да имат ясен и остър ум.

За себе си осъзнах, че мога да поема много повече отговорност от това, което си мисля. Това ме разширява, тогава идва и любовта, а когато си в състояние да даваш любов, имаш чувство на принадлежност към целия свят!

Върнах се в България заредена с мноооого положителна енергия! Ежедневието ни и съмненията на близките и приятелите ми, че няма смисъл в това, което правя – вече не ме нараняват. Имаш трудни ситуации всеки ден и ние сме свикнали първо да реагираме, няма ум в реакцията, само емоция, която после ще отмине, но нараняваш отсрещния човек.

Проведох първия си курс и усетих връзката с хората, които бяха на него. Тази седмица ми предстои втори курс в Нови пазар. Междувременно участвам в подготовката на младежката програма “YES – WE CAN” за създаване на лидери в обществото, за която цяла Западна Европа говори и донесе желаната промяна за хората, които искат да променят нещата. Тя стартира началото на август, но само 100 човека ще бъдат подбрани. Това е програма за всеки, който има някакъв талант, уникална дарба или обича екстремното, защото е само за хора, които знаят какво е да правиш нещо с цялото си сърце! Имам да организирам и курс за младежи „YES +” от 17 юни!

От 2 месеца в Шумен имаме Център за здраве и щастие, в който искам да развием много дейности!

Мисля, че това с което се сблъсках в Германия е един обърнат модел на западното общество. Приложени са правилата, които улесняват ежедневието ти, но начинът, по който усещаш нещата, е различен. Чувстваш се у дома си, защото се грижиш за другите и те за теб. Като на хотел си, но си мениджър на този хотел. Никой не те учи и преподава, защото знанието идва от осъзнаването, че когато правиш така, ти се връща същото. Богат означава не да консумираш, а да раздаваш. Там няма преподаване, а само показване. Ти сам избираш кое от показаното ще има ефект и при теб. Учим в живота от хора. Тези, които са ни научили наистина не са ни говорили, а са постъпили някак, за да се научим! Децата сами разбират какво е ябълка и какви качества има – преди някой да им каже какво е ябълката!

За fortisimo.eu – Деси Кръстева

 

3 коментара

 1. "Бъди промяната, която искаш да видиш в света" Махатма Ганди Ако всеки направи промяната със себе си, света безпорно ще е различен.
 2. Една, голяма, реклама....
 3. Разбира се, че е реклама, всичко се рекламира, защо и как според теб е възможно в днешно време да има толкова масови неща, рекламата е съвсем нормална за хората. Освен реклама това е и лично преживяване, явно Деси е имала нужда да го напише, аз бих посаветвал винаги дори и при такива статии да се описват трудните моменти повече, иначе нещата са прекалено нереалистични. Човек трябва да опише и негативните моменти от миналото, дори повече от позитивните, иначе моделът е да се споделя само доброто, което е огромна грешка и е свързана с егото.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Историята на моята промяна

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414