Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Газификацията на Шумен спряна – полуофициално!

Е-мейл Печат ПДФ

Газификацията на Шумен е спряна, споделиха пред fortisimo.eu граждани, нетърпеливо очакващи „Черноморската технологична компания” да изпълни ангажиментите си по подписаните договори и да достави газ до домовете им.

Хората се чувстват подведени от гръмко заявените преди шест години обещания на местната власт, че газифицирането на града е задача от особено значение.

„Подадохме документи и търпеливо изчакахме да бъдем включени в инвестиционната програма на ЧТК, след което инвестирахме в изграждането на вътрешната система в жилищата си, което според различните подходи излиза от 5 000 до 7 000 лева”, разказва за своя проблем един от излъганите – Иван Цонев.

Всички опарени вече са получили любезни писма от компанията, в които се казва, че поради задълбочаване на противоречията между ЧТК и Община Шумен, газификаторът е готов да прекрати договорите с потенциалните си клиенти и да възстанови направените от тях плащания за включване в системата.

Решихме да проверим причините за „дълбоките противоречия” между Общината и газифициращата компания. Питахме се кое е чак толкова важно, че да спира един процес, който преди години бе сред основните предизборни обещания на всички кандидати за кмет на Шумен.

Официалната позиция на Общината се свързва с обществено приемливата теза, че няма да се позволи на нито една компания, работеща по инфраструктурата на града, да продължи да го прави, ако не е възстановила качествено пътните настилки от предишни свои прокопавания. В тази връзка – общинските съветници дори одобриха предложението да се събира депозит, гарантиращ качественото закопаване след приключване на работа.

В изпълнение на това решение, за газифициращите дейности през предходната година Община Шумен е взела от ЧТК 47 052 лева. След това е направила необходимата проверка и е установила, че не е доволна от възстановяването на настилките, като е оценила неизпълнението на 25 000 лева. Малка подробност е, че недоволството на Общината засяга едва две улици от тези, за които е събрала депозит. Към тях обаче са прибавени и други „некачествено” изпълнени обекти от предходни години.

Според източници на fortisimo.eu, ЧТК дори не повдига този аргумент и има готовност да отстрани нередностите за своя сметка, като според компанията това ще им излезе около 7 000 лева. Те обаче настояват да си получат задържаните от Общината 25 000 лева.

„Чувствам се изключително глупаво - като човек, попаднал в детска свада”, споделя друг гражданин, очакващ напразно отоплението на газ. Други пък задават въпроса дали администрацията не прилага двоен стандарт спрямо газификатора и всички други фирми, копаещи в града по различната инфраструктура.

Трети припомнят, че през лятото кметът Красимир Костов дори писа писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В него той поиска да бъде отнета лицензията за газификация на ЧТК.

Фактите показват, че газификацията на Шумен е спряна. Поради посочения спор (или друга причина) Общината отказва да издаде разрешение за прокопаване на планирания Клон 9 от 29.12.2008 година насам. Това поражда „газова криза” за очакващите 120 битови и 25 фирмени абоната.

Инвестиционната програма на ЧТК за тази година въобще не е пусната за реализация, а към нея интерес са проявили други 80 битови и 40 фирмени абоната. Сигурно ще ви е любопитно да научите, че протичащият вече шеста година процес на газификация всъщност е достигнал до едва 446 домакинства и 122 предприятия в града.

„Очаквам кметът Красимир Костов да ни отговори дали наистина е спряна газификацията на Шумен”, заяви пред нас потърпевшият Иван Цонев. Въпрос, който изглежда абсолютно аргументиран, с оглед на описаната картина.

Проучванията на fortismo.eu засега дават единствения отговор. Газификацията на Шумен е спряна – полуофициално!

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Газификацията на Шумен спряна – полуофициално!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414