Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Вувузелите променят Футбола?!

Е-мейл Печат ПДФ

Воят на вувузелите бе обсъждан във ФИФА още преди старта на първото световно първенство по футбол в Африка. От това, което прочетох, аргументите са били не само спортни, технически или в бизнес план.

Шефът на футбола Сеп Блатер е стигнал до истински културологични висини по темата с тезата, че няма смисъл да се изнася Мондиала извън Европа – щом не сме готови да приемем спецификата при радостта от играта.

Каквото и да си говорим обаче, всички днес сме изненадани от воя на вувузелите. То е страшно, а саундът на Световното те пренася в несъществуваща гара, на която 90 минути постоянно се разминават високоскоростни влакове.

Естествено е, че телевизиите, отразяващи първенството, са подложени на терора на гневни зрители. Естествено е, че телевизиите ще притиснат организаторите на първенството срещу вувузелите. Естествено е да поговорим за ролята на така наречения „дванадесети играч” във футбола.

Вувузелите убиха агитките, но запазиха влиянието на трибуните върху това, което се случва на терена!

Свидетели сме на първия голям футболен форум, на който няма никакъв смисъл да изчисляваме колко привърженици на съответния национален отбор са пропътували километри, за да накарат своите да се чувстват като у дома си. Това няма никакво значение! Воят на вувузелите поглъща всеки опит на агитките да окуражи отбора си с познатите химни.

От друга страна „дванадесетият играч” изглежда монолитен, натрапчив и много силен. Подтискащо силен. Постоянният вой на вувузелите ни кара да си мислим, че не това на терена е важното. Отклонява ни от футболния сблъсък и води до някакъв шумов транс, при който изпуснатият голов удар няма никакво значение.

Да забелязвате промяна на воя на вувузелите при отбелязан гол? Няма. Значи и това не е важно.

В ЮАР дванадесетият играч изглежда се кланя на друг бог и той сякаш не е играта футбол. Струва ми се, че постоянният вой на вувузелите е като някакво общо жертвоприношение. В такива мигове човешката агресивност е притъпена.

Може и да се лъжа, но ми се струва, че вувузелите изтръгват изконни за играта неща. Премахват агресията и спортната злоба, убиват и страстта. Вувузелите променят футбола и правят невъзможен израза за „голямата футболна драма”.

Докато завършвах този текст изтече новината, че организаторите на Мондиала са взели категорично решение за запазване на вувузелите. Това нямаше да се случи с организаторите на тенис турнирите. Всъщност може би ще е по-приятно да гледаме мач на Мария Шарапова в ЮАР.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимки: e-vestnik.bg и dw-world.de)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Вувузелите променят Футбола?!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414