Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Вувузелите отказват феновете на футбола

Е-мейл Печат ПДФ

Най-страстните фенове на футбола месеци наред очакваха това Световно първенство като всяко друго, подготвяха се, настройваха се, някои дори се опитаха да си съобразят и отпуската с този спортен форум.

Страстите около футбола винаги са били много големи, винаги! А на Световно първенство пък още повече.

Беше ясно, че и този мондиал няма да мине без нещо, което не е както трябва. Най-коментирани досега са вувузелите, гадните свирки, дето не те оставят да гледаш спокойно. Аз не съм фен на футбола, но около мен фенове колкото искаш.

От време на време се случва да прехвърлям каналите по телевизията и да спра на мача. Тези така атрактивни вувузели яко дразнят и точно мен никога няма да успеят да ме задържат пред екрана. Разбирам обаче, че дразнещите, изключително силно звучащи свирки – дразнят дори най, ама най-обичащите и гледащи футбол.

Визирам основно мъже. Срещам вече трети човек от началото на първенството, който е решил да не гледа футбола, заради свирките.

Единият от познатите ми каза, че и без това шумът му идвал в повече, от сутринта до вечерта, на улицата, на работа, че накрая и когато седне да си почине и да се изкефи на любимата си игра, спокойствие отново няма. Не че футболът е тиха игра, но въпреки това си има определени правила, сред които са и времето за викане и времето за гледане.

„Шумът от свирките им прилича на приближаващо стадо бизони, на хиляди кошове с пчели, на природно бедствие – шум от земетресение... не знам точно на какво, страшна работа. Спряхме да се събираме, сега гледам в къщи ама почти без звук. Само че това футбол ли е”. Така ми каза моят приятел, който иначе си изключва телефоните когато гледа мач.

Половинките на две мои приятелки също не гледат сегашното първенство, пак по вувузелската причина. Само следят резултати, и репортажи. Е, от това са доволни жените и децата им. Не отнемат вечерното време на семейството, не бързат да се настанят в точния час пред телевизора. Техните коментари:

„Какви свирки само, страшна работа”.

Ами да, страшна работа! Мислех, че във футбола има правила, както в играта на футболистите, така и по отношение на публиката. Вярно, шумна е публиката на тази величествена игра. Вярно, така поддържат любимите си отбори. Вярно, създават си цели оркестри, песни, химни, ама чак толкова...

Ако повечето от зрителите с вувузелите са южноафриканци, питам се – тези хора какъв проблем имат, или пък са толкова радостни, или пък просто така си вдигат шум!?

Не на шега си помислих и това, дали в свирките им няма нещо, което да ги кара да приличат на дрогирана тълпа… А може би ще излезе вярно, че това е вид вуду магия.

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимки: e-vestnik.bg и dw-world.de)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Вувузелите отказват феновете на футбола

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414