Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Силно провинциално

Е-мейл Печат ПДФ

Колкото по-глобален става светът, толкова по-ценни са малките общности. Това си мисля, носейки се към работното ми място в един неголям град и в още по-малкото пространство на квартала, в който живея и по случайност работя.

Може би защото е юни, може би заради цъфтящите липи или появилата се приятна прохлада, но днес всички наоколо са по-ведри от обикновеното или поне на мен така ми се струва.

Спомням си, че преди години познати, които пътуваха до САЩ споделиха, че там кварталната общност е на изключителна почит. Има дори квартален кабелен телевизионен канал, който се радва на голям зрителски интерес, защото показва случки с хора, познати и близки на зрителя. Подобна е историята на вестник в испански град, в който дописници са самите граждани, изпращащи в редакцията разкази за всякакви делнични случки, семейни събития и снимки личен архив. „Кварталната теория” се потвърждава и от личния ми опит и този на моите колеги и приятели. Защото често събитията от „жълтите павета” на столицата са далечни и чужди на хората от по-малкия град, чийто делничен ритъм е различен.

Признавам, че и аз често се ядосвам на ниските доходи, разбитите улици и други „провинциални” неуредици, а преимуществата на късите разстояния и уюта на малката общност подминавам с лека ръка. И все пак понякога си давам сметка какво предимство е че офисът, училищата на децата ми, бакалията, фризьорката, шивачката, обущарят са ми на най-много 10 минути път пеша от дома. А до любимото ми място за разходка се стига за половин час.

Представа нямам от графика на градския транспорт, защото не ми се налага да го ползвам. Просто най-далечните места в този град, на които ходя понякога, са на не повече от 3 – 4 лева път с такси.

Глъч на играещи деца, аромат на липи, познати лица, трафик на забавен каданс. Е, това е моята улица в един провинциален град на България, който не ми е роден и в който никога нямаше да живея, ако просто не бях се влюбила.

За fortisimo.eu – Мина Денева (снимка: patepis.com/)

 

2 коментара

 1. "Колкото по-глобален става светът" оригиналността ви показва колко сте глупави
 2. Като прочетох статията имах чувството, че аз съм я писала.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Силно провинциално

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414