ФортисимоНашата луда, юлска сватба!

Е-мейл Печат ПДФ

Читателите на fortisimo.eu и слушателите на „Форте” радио добре си спомнят симпатичните собственички на Парти агенция „PG” Милена Иванова и Цветелина Александрова.

Пък и да сте ги позабравили съм сигурна, че си спомняте наградата, която заедно с тях ви предлагаме. Защото наградите и сватбите всеки ги обича, а когато и двете са налице става наистина незабравимо.

Припомням, че ако вдигате сватба през юли или имате познати кандидат-младоженци, можете да спечелите – цялостна организация, украса и водене на сватбеното тържество. Пишете ни на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Побързайте - срокът е кратък. Заявки за участие в конкурса „Моята луда юлска сватба” се приемат до 29 юни включително.

Ето и практичните съвети на Цвети и Милена, които може би ще ви помогнат в организацията на вашата луда сватба.

Мина Денева: Какви видове сватбени ритуали предлагате?

Цветелина: Сватбените ритуали са най- различни. Те са съобразени със изискванията и предпочитанията на младото семейство. Някои предпочитат да са в типично български стил. Други са заимствани от чуждестранните сватби. Също така ритуалите са съобразени и с етноса на младоженците, тъй като всеки етнос си има определени сватбени традиции.

Мина Денева: Какво значение има аранжирането и съобразява ли се украсата с мястото на тържеството?

Милена: Аранжирането на едно сватбено тържество е много важен и съществен момент, за да бъде сватбата незабравима. Съобразяваме се с мястото, заведението и ресторанта. Има голямо значение и дали ритуалът е на открито или закрито. Обикновено избираме един основен цвят, като аксесоарите се съчетават с него по подходящ начин.

Мина Денева: Какви цветя се използват в букета и в аранжировката на залата или поляната?

Цветелина: Цветята, които използваме за аранжирането и украсата, пак са съобразени с тематиката на сватбата. Повечето младоженци предпочитат аранжировки със естествени цветя. Тези цветя са съобразени и със сезона и с това дали сватбеното тържество е на открито или закрито. Стараем се сватбената икебана, икебаната за колата, булчинския букет и цветята за гостите да са с еднакви цветя за да има синхрон. Напоследък много актуални са бутониерите от естествени цветя.Относно изкуствените цветя сме малко резервирани, защото естественото ухание и свежест не може да се замени с нищо. Но по желание на младоженците сме готови да направим аранжировка и с изкуствени цветя. За по-авангардните сватби използваме сухи цветя, плодове и други интересни елементи.

Мина Денева: Предложете цветови съчетания,вариант или друго по твое усмотрение?

Милена: Цветовете за аранжиране на сватбеното тържество са най- различни. Лично ние смятаме, че розовото и по-светлите нюанси на лилавото стоят нежно, но тези цветове са доста традиционни. Интересна комбинация е оранжево с жълто или бяло, резедаво с жълто, класическото червено и бяло, синьо и жълто, цвят праскова и бяло, злато с бордо. И все пак, младоженците имат последната дума в избора.

Мина Денева: Как обстановката влияе на сватбените тоалети?

Цветелина: Хубаво е тоалетите на булката, младоженците и дори и кумовете да бъдат съобразени с мястото на сватбеното тържество. През лятото се забелязва тенденция към градинските сватби. Това включва сватбени шатри и по-фриволни тоалети. Възможно е дори булката да е с ниски обувки или сандали. Ако заведението е в етно стил би било оригинално тоалетите да имат народни мотиви.

Мина Денева: Кои според вас са най-романтичните места в Шуменския регион, подходящи за бракосъчетание?

Милена: Много интересни места за бракосъчетание са историческите забележителности в нашия регион. Такива са старините на Велики Преслав, по-точно Златната църква. Мадарския конник, Плиска, Шуменската крепост са уникални със своята история и красота. Също така Археологически музей „ Велики Преслав” предоставя чудесно място за такива ритуали и бракосъчетания. Присъствала съм на едно сватбено тържество, на което младоженците бяха облечени и короновани като цар и царица, а статисти бяха облечени като войници.

Мина Денева: Какви са най-новите тенденции в самите ритуали на тържеството в ресторанта?

Цветелина: В този край си има точно определени ритуали, останали от векове, но към тях се прибавят елементи от чужди традиции. Задължителният елемент при сватбеното тържество е посрещането на младоженците с погача, мед и сол. Традиционно е пиенето на шампанско и чупенето на чаши, даряването на кума и кумата с торта, погача с пиле, а защо не и с печено прасенце. Традиционен е и първият сватбен танц. Традиционните ритуали се освежават с нови елементи, игри за младоженците и гостите и всякакви шеги.

Мина Денева: Какво се подарява от гостите в днешно време и на какво най-много се радват младоженците?

Милена: Подаряват повече електроуреди, техника (дори коли) някои под формата на ваучери или примерно билет за сватбено пътешествие. Но младите като че ли се радват най-много на парични подаръци.

Мина Денева: Как по-елегантно да се дадат пари или подарък, има ли определено място в ритуала?

Цветелина: Обикновено има момент, в който младоженците минават да поздравят гостите си с добре дошли. Точно в този момент гостите им поднасят своите подаръци. За да се поднесат пари по малко по-елегантен начин е за предпочитане да са сложени в някаква опаковка - плик или кутийка, а защо не и в някакъв сувенир. На пазара вече излязоха т. нар. „кутии за пари” – специално изработени за тази цел.

Мина Денева: Каква горе-долу да е продължителността на самата сватба, за да няма отегчение у гостите?

Милена: Приблизителното време от началото на сватбеното тържество до края му е от 8 до 12 часа. Всичко много зависи от самите гости и настроението им. През лятото се правят повече вечерни сватби. Има случаи, в които сватбеното тържество продължава до зори.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

3 коментара

 1. Абе честно да си призная, за такава украса не бих кандидатствала за конкурса.
 2. Това е една от първите пробни украси. Ако видиш сегашните , ще съжаляваш ,че не си. Успех!
 3. Това са едни от първите украси. Ако видиш сегашните , ще съжаяваш ,че не си , кандидатствала.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Моята луда сватба

Популярно от Моята луда сватба

Студио Трима

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Моята луда сватба

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Моята луда сватба Моята луда сватба Нашата луда, юлска сватба!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414