ФортисимоНе думите, а действията водят до знание

Е-мейл Печат ПДФ

Когато накараш едно дете да слуша в час, да слуша лекция и искаш казаното да стане образец в живота му, да стане поука и научено, то замисляш ли се как ти прилагаш прочетеното в живота си?

Децата учат най-добре от преживяното. Една игра е по-поучителна от часове обяснения, всеки урок поднесен като игра се превръща в тяхно преживяване и остава в тях завинаги. Когато играят, те са напълно осъзнати за преживяванията си и за потока мисли в главата им. Съзнанието им е много по-отворено към игрите, отколкото към думите, които някакъв човек насреща им възпроизвежда. Учителите се чувстват така – застават пред една аудитория от ученици, които по презумпция са там, за да учат, а учителите са там, за да преподават. Когато учителят просто преподава, като навик, това усещане остава и в децата – че нещото, което им се говори, е лишено от вдъхновение, от желание и от живец. Децата получават знание, според което дори учителите им не живеят и не спазват.

Можем да превърнем ученето в преживяване за децата, а не във възпроизвеждане. Може да сложиш в къщи една кутия с пари (с капак, без ключалка) за цялото семейство и всеки да ползва от тях, когато има нужда. Но и да слага, за да покаже грижа за другите. Само толкова елементарно нещо изгражда доверие в малкото дете. Като даваме джобни пари всеки ден на децата им отнемаме дори шанса да развият сами преценката за стойността на парите и нуждата от финанси в подкрепа на семейството. Нека детето знае, че парите са в кутията и ще забележиш – само един ключ колко променя нещата??? Ключът не трябва да е на касичката, а в главата им. Съзнанието им да определя кога да бръкнат в кутията с пари, а не наличието на ключалка.

Ние възпитаваме нашите деца като консуматори на семейния бюджет, а не като участници във формирането му. Братовчед ми като дете беше толкова спестовен, че винаги имаше най-много пари в брой от цялото семейство и беше горд, защото често се налагаше да услужва на родителите си за спешни разходи. Тази самодисциплина остана в него и това му е от полза в живота – това е да живееш чрез наученото. Ние имаме да учим от децата много повече отколкото те от нас стига да наблюдаваме повече отколкото да реагираме.

Най-простият пример на децата е, че те живеят без да преценяват и са истински във всеки един момент, дори когато грешат.

За fortisimo.eu - Деси Кръстева (снимка: bohora.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Не думите, а действията водят до знание

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414