Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Бабите влязоха в Скайп

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка ШУМ.бгВъзрастните хора в Шумен откриха предимствата на интернет връзката чрез Скайп и веднага потърсиха децата си в емиграция. Това стана възможно след изпълненото обещание на кмета Красимир Костов да свърже с Мрежата два пенсионерски клуба в града.

Компютърните специалисти от кметството регистрирали за случая шеговитото Скайп име  „zlatnavazrast”, научи fortisimo.eu.

“Синът ми Румен е в Мадрид и не съм го виждала цяла година. Сега го чакам в Скайпа, че да поговорим”, сподели пред репортери 73-годишната баба Малинка.

Тя вече е научила как се щрака с мишката, но признава, че да пише на клавиатурата едва ли ще успее. „Официалната статистика в Испания сочи, че към януари 2009 година броят на българите емигранти там е над 164 хиляди души”, заяви за списанието Радина Бонева от българо-испанската асоциация „Св. Св. Кирил и Методий”.

Както вече писахме, асоциацията днес стартира проект „Мадрид с младежта на България”. Той е в помощ на децата на българските емигранти, останали при роднините си, в областите Търговище, Разград и Шумен.

Снимка ШУМ.бг

Според регионалните власти в испанската столица, само в Мадрид живеят повече от 33 хиляди българи. „Нашето проучване показа, че това са хора от три района на страната. Благоевградско, района Плевен, Враца, Видин и третия район – в областите Търговище, Разград и Шумен. Затова насочихме усилията си по реализацията на проекта, финансиран изцяло от регионалните власти на Мадрид, насам”, допълва още Радина Бонева. Така, в рамките на една седмица, местните управници на Мадрид и Шумен размениха по един жест в помощ на връзките на емигрантите с родните места.

Докато бабите разговарят със синовете си в чужбина, внуците ще контактуват с връстници със сходна съдба в групите, сформирани от медиаторите на проекта „Мадрид с младежта на България”.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Бабите влязоха в Скайп

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414