Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Коментирай трудно

Е-мейл Печат ПДФ

„Чакай аз да се изкажа, имам право на мнение”. Звучи ли ви познато? Ако живеете в България, то непременно сте чували въпросния израз стотици пъти, придружен от викове и злобни погледи.

Вярно е, че всеки има право да изкаже мнението си, но е и вярно, че всеки има право на индивидуални възгледи. Точно това уточнение ни се изплъзва често, а тук се крие възпаленият нерв на нашето болно общество.

Докато преглеждах най-новите книги в любимата ми електронна книжарница, забелязах, че заглавието на Ян ван Хелсинг „Не пипай тази книга!” стои в секцията с последни коментари. Отворих дискусията и какво да видя. Мненията са разделени на двата полюса. Или плюят автора или го хвалят. Критиците наричат привържениците на текста – наивни малоумници, а привържениците определят критиците – задръстени коне с капаци. Едните редят автора, че бил натрупал милиони от наивната паплач, която купувала измислиците му. А защитниците казват, че обществото ни е влязло не само в икономическа, но и в духовна криза, само защото масата не вижда по-далеч от носа си.

1. Какво лошо има човек да печели от своя труд?
2. Някой да не би да се заблуждава, че науката знае всичко? Има области, в които липсва каквото и да било познание. Точно в този момент се появяват митовете и хипотезите. Те не са запазена марка за древността. Но понеже всичко в света е аналогично, често „бабините дивитини” се оказват популярни обяснения на по-късно открити научни явления.

Останах потресен от два факта:

Има критикари, които отричат „Не пипай тази книга!”, защото „цялата истина се криела в „Библията”(?!). Подобни фанатични възгледи сигурно са довели и до другия ужасяващ факт. Предходни издания на автора („Тайните общества” 1 и 2) са били забранени за продажба в Германия и още няколко държави. Съвсем друг въпрос е, че това се използва като агресивна рекламна кампания за следващите му публикации.

Когато чуя някой да ми изтъква Библията като авторитет (особено в началото на XXI в.) – направо онемявам. Всяка държава си има своя „Книга на книгите”, но това не е светото писание, а Конституцията. А в нея се твърди, че всеки има право на лично мнение стига то да не насажда омраза и да не провокира към насилие. А това са все принципи, които отсъстват в Библията. Ако някоя организация тръгне да съди християнските проповедници за потъпкване на човешките права и за насърчаване на престъпно поведение, то тя има пълния шанс да спечели делото. Защото едно е да говориш с алегории, а съвсем друго е да проповядваш „Левит 24:16 – Който похули Господното име непременно да се умъртви; цялото общество да го убие с камъни…” Въпросният Левит дава доста нареждания за умъртвяване на грешници. Според него трябва да се наказват дори хората, които бръснат брадите си. Мале, всички сме грешници, а?! Грозно е когато Библията служи само за стожер на някакви принципи, пропускайки факта, че освен добри морални модели от нея шурти насилие, кръв и омраза.

Но да се върнем към примера с Ян ван Хелсинг. Въпросната му книга попадна в моите ръце преди време и взех, че я прочетох. Много от идеите му звучат абсурдно, други са направо неверни, а на моменти преводът бе смехотворен.

Важното в случая е, че книгата стимулира един положителен процес на критично мислене. Кара ни да поставим под въпрос определени доктрини и да се запитаме „какво ще стане, ако Земята наистина не е плоска!”

В тази връзка спорът под коментарите трябваше да се върти около това „Кацали ли сме на Луната”, „Съществуват ли хора, които пътуват във времето или живеят вечно”, „Има ли деца, които възприемат текст без да го виждат”… и още доста други мистериозни теми.

Вместо да се изказват мнения, хората и от двата лагера са заети по-скоро да се обиждат взаимно. Така само вдигат много шум за нищо.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

1 коментара

  1. Нормално е да се съди по автора по отношение на това, което е написал. Глупаво е обаче да виниш някого, че е с такива или онакива разбирания. В повечето случаи се получава, че нямаме право да изразим лично мнение. И всеки, който има различна от нашата позиция бива публично линчувам. По въпроса за Библията бих могла да поспоря доста с теб... Аз съм на мнение, че идеята на Библията не е била да предизвиква страх, паника и ужас у хората. Но Църквата в определени исторически периоди я използва именно за тази цел. Да не говорим, че всяко едно от посланията вътре е било преиначавано според нечии интереси и възгледи. Всеки има собствено разбиране и погледи всеки сам за себе си може да прецени как да я разбира - дали да я чете буквално, или може би да вникне именно в скритите послания, скрити под формата на символи... :) В този смисъл искам да кажа, че всеки сам избира. Поздравления за хубавата статия. Крайно време е "коментаторите" тип "изливам всичката си злоба" на място /интеренет/, в което мога да си избиват комплексите и разкривените разбирания, да се замислят и за други неща, освен критикуването на чуждото творчество. :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Коментирай трудно

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414