ФортисимоИлия Ангелов: Простотията е заразна

Е-мейл Печат ПДФ

Един от най-талантливите музиканти на България – Илия Ангелов е изпял едни от най-популярните песни на „Диана Експрес”. Всеки, който обича българската поп музика е припявал неведнъж – „Блус за двама”, „Утре”, „Северина”, „Наследство”, „Молитва за дъжд”.

След разпадането на групата (1984 г.) Илия Ангелов осъществява и някои самостоятелни проекти, а „Ключ от чужда стая” и „Свят на въображение” печелят заслужени награди. Песента му „Не плачи за мен България” от едноименния албум (1997г.) е обявена за Песен на 1998-та. През 2005 г. музикална компания Stars Records застава зад третия албум на Илия Ангелов “Откровение”.

Нели Русева: Здравейте, господин Ангелов! Над какво работите в момента, нова песен, албум?

Илия Ангелов: Наскоро пуснах най-новата си песен „Една красива утрин”, композирана и аранжирана от мен, по стихове на Борислав Мирчев. Преди месец и половина я занесох и в БГ Радио, но все още не я чувам да звучи. Вероятно има много нови песни и ще си чака реда. Албуми почти никой вече не прави, защото не се продават добре, освен ако не се намери спонсор който да компенсира разходите. Освен това от всеки албум музикалните редактори си избират една или две песни, а другите остават неизползвани. На другата година те питат: „Нещо ново?!” Миналата седмица участвах в концерт с бенда на националното радио с диригент Васил Делиев, който направи аранжимент на една моя песен от последния ми албум.

Нели Русева: Къде може да ви слуша вашата публика?

Илия Ангелов: Пея сам и със Митко Щерев. Преди всичко на частни партита, празници на градове, заводи, фирми и т.н. С Митко правим и концерти с филмовата му музика, като включваме и хитове на „Диана Експрес” и мои песни. Много често свирим и в пиано баровете в страната.

Нели Русева: Пяхте на благотворителния концерт в помощ на Гого от „Фамилия Тоника”. Научихме ли се да си помагаме – ние българите?

Илия Ангелов: Като цяло станахме недоверчиви, защото пред очите ни се окраде държавата и продължава да се краде с пълна сила. Всички тези риалита по телевизии, музикално-състезателни формати и други такива имат една единствена цел – да печелят пари! Нещо като нов вид интелигентни пирамиди. С две думи, всяко добро намерение в крайна сметка се опорочава и някой печели за сметка на милосърдието на други! Смятам за перверзия президентът на България да кара обикновените хора да дават по левче за каквото и да било, след като държавата си кротува и съответните институции не питат един двайсет годишен младеж от къде има пари да купи и поддържа автомобил за осемдесет хиляди лева. На какво ни учат властимащите, да крадем и лицемерничим!?

Нели Русева: Искам да ви върна към „Диана експрес”, една от любимите групи на поколения българи. Къде са сега колегите ви от групата, поддържате ли връзка? Няма ли да се съберете за един концерт?

Илия Ангелов: Група „Диана Експрес” наистина е една от най-обичаните БГ групи. За съжаление тя е с ясно минало и неясно бъдеще! Не желая да навлизам в подробности, само искам да кажа, че през 1994 г. Министерство на културата не е уведомило музикантите, че трябва всяка група да се регистрира със съответното име. Така са създали предпоставка за сериозни проблеми, вероятно двеста и не знам колко служители са били твърде заети, за да ни кажат!?

Нели Русева: Четох някъде, че сте отказал цигарите навремето, защото песните на Митко Щерев са труднички. Така ли е?

Илия Ангелов: Цигарите отказах през 1982 г. Песните на Митко Щерев наистина са труднички, но това не бе единствената причина, за да ги откажа. Нормално е човек да пробва много неща, включително и цигарите, но като разбере, че това му носи само вреда – е много тъпо да продължава да го прави. Сутрин не можех да се понасям, имам предвид дъхът в устата. Аз обичам природата, чистия въздух, чистата вода, чистата душа...

Нели Русева: Как ви изглежда на този етап поп музиката? Има ли шанс пред чалгата?

Илия Ангелов: Каквото е положението в държавата, такова е и положението в поп музиката! Изкуството винаги е било огледало на действителността, а каква е тя?! Млади момичета са готови на всичко, за да станат известни с парите на богатите си любовници! Направо съжалявам музикантите в студията, които с часове обработват фалшивото им изпяване. И така докато свършат паричките на съответния „банкочовек”! Лошото е, че през това време се плаща и за така наречената ротация, тоест – плащаш за да те пускат по радиостанциите. И така не остава време за някой истински певец! Има много талантливи млади музиканти и певци и когато нещата в държавата се пооправят те ще си намерят мястото. Чалгата в момента има повече публика по няколко причини! Първо, много интелигентни хора напуснаха България, може би цветът на нацията. Второ, в най-трудните години на прехода простаците с пари диктуваха и налагаха вкусовете си и много мои колеги се продадоха, за да оцелеят. Парите им се усладиха и те продължиха в тази посока, така увлякоха и други и размиха представите за морал и стойност в изкуството. Сега се чудим защо има насилие сред тинейджърите и защо като цяло са сбъркани! Ами момчетата се правят на мутри, а момичетата се обличат и държат като мутреси и чалга певици, което в повечето случаи се припокрива! След време нещата ще се регулират, но интелигентните хора трябва да имат възможност да ходят на концерти без да мислят за утрешния ден. На чалга концертите ходят преди всичко неориентирани тинейджъри с парите на родителите си и с мерака един ден и те да са лъскави и богати като тези на сцената. Простотията е заразна, тя лесно се прихваща от малките невинни дечица.

Нели Русева: Какво друго ви се иска, или правите, освен това, че се занимавате с музика?

Илия Ангелов: Освен с музика, някога се занимавах и с рисуване и лека атлетика. Сега ми се иска да имам къщичка с дворче и да си произвеждам сам зеленчуци и плодове. Съприкосновението със земята ме зарежда страхотно. Кара ме да се замислям за всички дивотии, които стават между хората!

Нели Русева: Има ли човек, период, чувство, което ви липсва много?

Илия Ангелов: Понякога ми липсват безгрижните младежки години, когато откривах нови и нови неща в музиката, но най-много ми липсва моята съпруга Лили, която загубих преди три години.

Нели Русева: Какво ви радва най-много в днешния несигурен живот? Ненчо Илчев от „Комиците” е ваш зет, повече се смеете или повече пеете, когато се съберете всички заедно?

Илия Ангелов: Обикновено, като се съберем със семейството се забавляваме с внучето ми Момчил. Той е на четири годинки и е много интересен и палав. Не ни оставя да скучаем!

Нели Русева: А синът ви с какво се занимава?

Илия Ангелов: Синът ми Ангел е студент в ХТИ и тази година завършва. От няколко години свири на китара с група РЕДАУНД (REDOUND) и наскоро издадоха албум.

Нели Русева: „Свят на въображение” стана тотален хит. В такъв свят ли живеем днес в България?

Илия Ангелов: Свят на въображение е светът, в който живеят музиканти и актьори. Хора с богата душевност, за които реалния живот понякога е скучен. Като имаме предвид, че живеем в държава, в която ни лъжат и рекетират на всяка крачка, хубаво е от време на време човек да използва въображението си!

Нели Русева: Какво символизират вашите шапки?

Илия Ангелов: До идеята да пея с шапка стигнах случайно, ако приемем, че има случайни неща. Бях се подстригал много късо. Точно преди „Златният Орфей”. Приятелите и жена ми не ме одобриха и аз реших да пробвам със шапка. Сложих и очила. Бях изненадан от резултата, получих много комплименти от колеги и така си продължих. С шапка.

За fortisimo.eu с Илия Ангелов ни срещна Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю БГ Музика Илия Ангелов: Простотията е заразна

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414