Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Виж кой говори?

Е-мейл Печат ПДФ

След края на първия сезон на българския телевизионен сериал „Стъклен дом” всички, които стискаха палци за успеха му, могат да крещят от радост и да хвърлят шапки в небесата. „Можело значи”, биха казали старите от моето военно поделение.

Можело да се снима качествено и динамично. Можело да се постигне добър звук. Можело актьорите ни да играят естествено, а и подбора им да е уникално добър. Успехът на телевизионен сериал, чието действие се развива в днешна България ни позволява да видим и силата на този жанр по отношение на актуални обществени дискусии.

Персонажите от МОЛ-а печелят доверие и се превръщат в естествени говорители на различни социални групи. Така сериалът придобива силата да коментира, интегрира и дори насочва обществените дебати в реално време. Сценаристите на „Стъклен дом” очевидно усещат тази принадена стойност на проекта и поне според мен засега са във фазата на опипване на почвата. В тази любопитна посока очевидно ще е най-важен балансът, но при успех сериалът „Стъклен дом” ще влезе в телевизионната история на България и със силата на различното внушение.

Естествените диалози, запомнящите се реплики и богатството на различни социалните слоеве при персонажите са добрата основа чрез филма да се предлагат решения на обществени дилеми, които ни задават новините. В тази връзка е много важно да подчертаем „кой говори”. Да запомним имената на тези очевидно добри сценаристи – Георги Иванов, Невена Горянова, Тео Чепилов, Цонко Бумбалов, Екатерина Цветанова и главният сред тях – Теодора Василева. Нека ги поставим на светло.

Защото успешното развитие на сериала ще ги направи важни за публичния живот на България, ако не колкото, то почти толкова важни колкото са водещите на авторитетни публицистични предавания във вечерния телевизионен ефир.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Виж кой говори?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414