Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Еньовденски мисли

Е-мейл Печат ПДФ

Реших да Ви разкажа за Еньовден. Денят на билките, най-дългият ден в годината, празникът на Раждането на Йоан Кръстител, денят на слънцето и на тревата.

Отдавна знам, че този ден е специален – нещо се случва около нас и то е магическо – хем непознато, хем пък „нещо” вътре в нас го разбира и преживява.

Замислих се дали да Ви разказвам за традициите и обичаите от древността, за знанието и практиката нашите предци да почитат свещеността на природата и да се свързват с нея като участници в един свещен ритуал на единството.

Ще го направя, но все пак онова, което искам да споделя, е отвъд действията и практиките на празника – то е в сърдечното разбиране и в телесното преживяване на единството със света и на целостта в нас самите.

 

Сигурно знаете, че на 24-и юни денят е най-дълъг в опозиция на най-дългата нощ в навечерието на Коледа. Тези два празника Коледа и Еньовден са два полюса. В нощта на Бъдни вечер всички бдят, за да победи новото слънце и да се роди „младият Бог”, а мъжете ходят по нощните улици, за да възвестяват на стопаните вестта за раждането. А на Еньовден при изгрев в светлината на най-силното слънце през годината жените събират от поляните целебните билки, с които ще церят своите близки.

Всичко в тези два празника е противоположно, просто защото на Коледа кулминира женската енергия, а на Еньовден мъжката, изразена с най-силната изява на слънцето. Затова и на Коледа активни са мъжете – за да балансират мощната сила на Женското, а на Еньовден жените. Те извършват ритуали, за да приемат и усвоят заряда на слънцето и мъжкото начало. Така на два пъти през годината хората и природата изпълняват ритуали на свещено помиряване на двете начала – мъжкото и женското в Живота и те своеобразно се съчетават в свещен съюз на сътрудничество.

Как това се случва на Еньовден?

Всички ритуали го показват, но най-явно това се случва на сутрешното събиране на билки от жените. В продължение на няколко месеца топлината и светлината на слънцето е подканвало земята да роди треви, които да попият енергията и от земята и от небето. И в деня на кулминацията на слънчената енергия – 24 юни, призори жените излизат навън и боси, вдъхновени и по женски омайни участват в ритуала на свързването на небето и земята, на кръговрата от светлина и тъмнина, от живот и смърт. Затова и тези билки са най-целебни – те носят заряда на единството на мъжкото и женското, единството на това, което всеки от нас е.

Исках да споделя този свой поглед към днешния ден, не само защото така го усещам и разбирам, но и защото сега животът ми е посветен на това да споделям идеите на Холистичния център в Шумен – едно място, където сред богатството от билки, аромати и багри да споделим и преоткрием себе си..

За fortisimo.eu – В. Савова (управител на Холистичния център „New Age” в Шумен)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Еньовденски мисли

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414