Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Срамно ли е да плачеш?

Е-мейл Печат ПДФ

Няма начин поне един път да не са ви казвали това – не плачи, ти си голям. Още от детството започва тази необяснима манипулация, оттогава ни учат да се срамуваме от сълзите си, учат ни, че това е слабост.

Да не говорим за това, че можеш да бъдеш и „глобен” по някакъв начин. Родителите често казват – ако не спреш да плачеш, няма да отидеш..., няма да ти купя..., няма да направя нещо за теб.

Всичко това се пренася във времето, когато пораснем. В обществото винаги е по-добре да изглеждаш силен, непоклатим, изобщо е по-добре да изглеждаш, а не да бъдеш.

Животът ни е пълен с примери за това, когато болката, неразбирането, не оценяването, гняв от различни несправедливости пълнят очите ни, напират да ни облеят сълзи. Но спираме, защото „големите не правят така”.

Това обаче не е истина, големите правят така, и много други неща правят, точно като децата. Понякога, когато сме много ядосани, ни се иска да ударим някого, точно като децата. Понякога, когато сме обидени, ни се иска да се сгушим в някого, точно като децата. Понякога, когато сме обезверени от някой неуспех, ни се иска някой да ни каже, че всичко ще е наред, точно като децата.

И това са все толкова важни неща, като това да си нахранен, облечен, обгрижен, отпочинал... Всеки има нужда от място, или от човек, от време, в което да се отпусне и да даде воля на чувствата си, на сълзите най-вече. Важно е за всеки да има едно тайно местенце, защитено и уютно, в което да поплаче.

Да си поплачем е най- истинското и най-доброто нещо, с което даваме воля на чувствата си. Освен това, противно на повечето разбирания, да поплачеш пред някого, е въпрос на сила. Така признаваш, че всеки човек понякога е слаб, беззащитен, уязвим, така признаваш, че можеш да си позволиш моментите на слабост. И после отново да продължиш напред, и отново с усмивка. Освен това, когато поплачем пред някого, ние просто му заявяваме – ти си ми близък, ти си ми скъп и пред теб мога да бъда самия себе си, позволявам ти да надникнеш в мен, в душата ми...

Всеизвестна истина е, че сълзите пречистват и лекуват стреса. Така изливаш чувствата навън, през двете малки прозорчета. Олеква ти и пак има място за пълнене. Ако не си позволим да излеем стреса навън, той няма къде да отиде, затова има и толкова болести. Ние хората от 21 век, сме силни, можещи, знаещи, амбициозни и мнооого болни... Тъй като жените плачат три пъти повече от мъжете, някак са и по-защитени от стресовите болести, вероятно затова е и съотношението мъже-жени, е в полза на жените. Жените са по-ревливи от мъжете, те затова живеят и по-дълго, а и се справят по-лесно с несгодите и проблемите в живота си.
Всеки има право да плаче, и малките и големите. И плаченето не е запазена марка за жените. Мъжете също имат право да поплачат, и да не се срамуват от това. Би било добре всички родители да дават правото на децата си да плачат, независимо малки или и големи са те. Нещо повече, дори да ги стимулират да изразяват чувствата си и чрез плач, и когато им е тъжно и когато се радват на нещо.

Неотдавна прочетох някъде, че римските легионери са считали сълзите на гняв преди битка за признак на изключителна храброст. А също и върху надгробните паметници на древните гърци са правени специални вдлъбнатини – лакриматори, за сълзи.

Най-общо казано, не спирайте сълзите, не ги гълтайте, просто си намерете своите лакриматори – човек или място и плачете на воля! Няма нищо срамно!
 
За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: beinsadouno.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Срамно ли е да плачеш?

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414