Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ваканция. Ами сега?

Е-мейл Печат ПДФ

Ваканцията дойде. Време очаквано, мечтано и желано от децата още от първия учебен ден. Дългоочакваните летни месеци обаче са голямо предизвикателство за родителите, особено на децата от начална степен, пък и не само.

Разбира се, най-добрата възможност за деца и родители е семейна ваканция извън града. Но това е твърде краткосрочно решение- за не повече от седмица, пък и не всички български семейства ще могат да си позволят почивка през това лято. Споделяйки с приятели и колеги, оставам с усещането, че всеки от сегашните родители има незабравими спомени от лагерни огньове, морски приключения и тийнейджърски трепети от лагери, екскурзии и летувания. Възможност за лагери има и сега, но за съжаление не от всяко училище правят такава организация. Все пак и тази година има голям интерес към базите на Ученически отдих и спорт в цялата страна. Те са повече от 20, прилично поддържани и на доста приемливи цени. Един ден с включени нощувка и всички хранения е на стойност 14 лева.

Добър вариант за горещите дни в града са откритите басейни. Това обаче крие неудобството, че по-малките деца трябва да бъдат с придружител. Възможности за организирани занимания през ваканцията се предлагат почти във всеки град. В Шумен в Общинският детски комплекс работи лятно училище за деца от 1 до 4 клас. В делничните дни от 8.30 до 12.30 там се предлагат занимания по интереси – приложно изкуство, литература, разходки до шуменското плато и културните институти в града – музеи, библиотека. Организирано децата могат да разгледат дори пожарната.

Записването е за минимум седмица, като таксата за петте работни дни е 15 лева. Организирана детска лятна ваканция предлагат и в Народно читалище „Добри Войников”. Заниманията са ежедневни за деца от 6 навършени до 10 години. В програмата са включени игри и полезни занимания за осмисляне на свободното време на децата (филми, английски език, работа с компютър). Включени са обяд и следобедна закуска, като цената за записване е 5 лв. на ден на дете с храната.

За тези, които ще бъдат в града и през август отново ще отвори детската работилница в Регионалната библиотека. Записването ще става от 1 юли в детския отдел на библиотеката.

Това са няколкото възможности за разнообразна лятна ваканция за децата и относително спокоен работен ритъм за родителите. Ако обаче разполагате с баба и дядо, особено ако са на село, забравете прочетеното до момента! Стягайте саковете, натоварете колелетата, ролерите, банските (според случая), оставете компютрите да събират прах вкъщи... и назад към природата. Не се безпокойте, че децата ви ще бъдат с ожулени колене, съмнително чисти ръце и понахапани от бълхи и комари.

Бъдете сигурни – от селската ваканция те ще имат незабравими спомени и нови знания, свързани с природата. Може дори да изненадат „градските” си родители като безпогрешно различат не само овца от коза, но и слама от сено.

За fortisimo.eu – Мина Денева (снимка: actualno.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ваканция. Ами сега?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414