Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Кмет се тества в джетлаг

Е-мейл Печат ПДФ

„Джетлаг“ е термин, който описва състоянието на човешкия организъм при продължителен самолетен полет, преминаващ през различни часови пояси. Запознати твърдят, че това не е никак комфортно изживяване и протича с различна острота при отделните индивиди.

Специалистите предупреждават, че след приземяването, пътниците понякога чувстват силна умора, раздразнение, както и болка в главата, или имат затруднения с ориентацията.

Тези, както и редица други неприятни усещания, са предизвикани от нарушаването на естествения ритъм на деня и нощта. Проявява се по-интензивно, когато се пътува от запад на изток. Това е така, защото за организма е по-лесно да се пренастрои към по-дълъг ден, отколкото да „изгуби” няколко часа, отивайки на изток. Ето защо се препоръчват задължителни почивки след подобни продължителни самолетни полети.

Преживяването по маршрут България–Китай–България–Южна Корея–Сингапур–Австралия–Шри Ланка–България за десет дни обаче си е истински Сървайвър. На този „джетлаг“ тест реши да се подложи нашият съгражданин Красимир Костов. В изпълнение на кметските си задължения, той ще води общинска делегация до Джънджоу (Китай) и веднага след завръщането си в България ще отлети с друга делегация на президента Георги Първанов в Южна Корея, Австралия и Шри Ланка.

Така Костов не просто ще влезе в историята като първия нашенски кмет, официално посетил далечните земи. По информация на fortisimo.eu той ще е и първият ни съгражданин, изправил се смело срещу „джетлаг дискомфорта”. Разбира се, само от нас можете да очаквате описание на състоянието на участника в този експеримент след неговото окончателно завръщане.

Щастливи сме да научим, че пътешествието приключва точно на 1-ви ноември, когато ние българите празнуваме Деня на народните будители. Това си е надежда за скорошно и безпроблемно изваждане на кмета от унинието на джетлаг.

Fortisimo.eu публикува и няколко ценни съвета към участника в експеримента, любезно предоставени от авиокомпаниите:

Съвети за пътуващите на изток:

 • Постарайте се да заспите по време на пътуването
 • Консумирайте продукти, богати на въглехидрати (плодове, картофи, макарони, ориз, кисело мляко). Приемането им ще увеличи сънливостта Ви.
 • Няколко дни преди излитането опитайте постепенно да пренастроите организма си към новия дневен ритъм – легнете си 2 часа по-рано от обикновеното. На следващия ден станете също по-рано.
 • Избягвайте сънотворните средства - по-добре използвайте естествени и изпитани методи за проблеми с безсънието, като например билков чай.
 • Важните срещи, които ви очакват на мястото, към което пътувате, планирайте във вечерните часове. Тогава вашият организъм ще е най-трудоспособен.
 • Избягвайте алкохола, защото той забавя адаптирането на вашия организъм към новия дневен ритъм.

За fortisimo.eu – Мина Денева и Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Последното е много важно за кмета

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Кмет се тества в джетлаг

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414