Фортисимо

Всякакви обобщения, че българите сме гениални, са глупави и неверни!

Е-мейл Печат ПДФ

Той е роден в София през 1971 г., почти в края на декември (29-ти). Завършва Националната гимназия за древни езици и култури. После учи и в НАТФИЗ, специалност Театрална режисура. Още като студент е работил в БНР, където заедно с Ути Бъчваров прави предаването “И ловец съм, и рибар съм” цели 5 години.

Работил е като режисьор в Малък градски театър “Зад канала” и Театъра на българската армия. От август 1998 до април 2000 година е автор на политически фейлетони във в. “24 часа”. От 2000 година е сценарист в “Шоуто на Слави”. Има редица статии, авторски текстове, и издадени вече няколко книги:

• 1999 – „Една нощ в гробищата“
• 2007 – „Оптимистична теория за българския секс“
• 2008 – "Дневници и нощници"
• 2009 – "Още дневници и нощници"
• 2009 – "НЯМА СМИСЪЛ"

Иво се съгласи да направим това интервю без никакви притеснения, не спести нищо, само деликатно заобиколи онези въпроси, които бяха за семейството му, Това му прави чест. За останалото… читателите на Фортисимо могат сами да преценят.

Нели Русева: Здравей, Иво! Работата ти е да разсмиваш хората, понякога и да ги разплакваш, да ги караш да се забавляват. Теб какво те разсмива днес?

Иво Сиромахов: От ученическите си години съм свикнал да гледам на света с ирония. Най-смешни са несъответствията между това, което хората си мислят, че са и онова, което в действителност са. Например така наречените „български поп музиканти”, които разправят наляво и надясно, че правят музика на световно ниво и че постоянно ги въртят по MTV, а всъщност са толкова некадърни, че не ги слушат дори роднините им.

Нели Русева: Работиш вече 10 години като сценарист на Слави. Трудно ли се разбираш със Слави Трифонов?

Иво Сиромахов: Със Слави се работи много лесно. Стига на човек да му се работи. Всичко е много добре организирано и ако искаш да работиш, можеш да постигнеш много. Преди да стана сценарист в шоуто, съм работил на различни места. Никъде атмосферата не е била толкова професионална и стимулираща.

Нели Русева: Има ли цензура в твоята работа – вътрешна, външна?

Иво Сиромахов: В момента ние сме единствените, които критикуват властта. За каква цензура говорим?

Нели Русева: Важно ли е различните сценаристи да се разбират добре?

Иво Сиромахов: Ние се разбираме чудесно, приятели сме, обичаме да сме заедно не само когато работим, но и когато се забавляваме. Характерите ни са много различни, но имаме общо чувство за хумор, общи критерии за това кое е смешно и кое – не е.

Нели Русева: Беше водещ известно време, замествайки Слави. Каква е тръпката да си водещ?

Иво Сиромахов: Няма никаква тръпка, поне за мен. Не смятам, че е голяма работа да ме дават „пу тиливизура”. Пък и 99 процента от телевизионните водещи в България са пълни тъпанари. Мислят си, че като ги дават там, това ги прави важни. В крайна сметка единственото, което има значение, е какви качества притежаваш, а не дали си сценарист, водещ, артист или ватман.

Нели Русева: Имаш ли любима песен с твой текст?

Иво Сиромахов: Не. Аз не изпитвам никакви сантименти към нещата, които съм написал. Когато един текст е готов, преставам да мисля за него. Почвам да работя върху следващия.

Нели Русева: Какво мислиш за това, че ние българите сме гениални, истина ли е или мит?

Иво Сиромахов: Вярно ли сме гениални? Кой го каза това? Всеки малък народ страда от подобни комплекси – ние сме най-добрите, ние сме най-великите, ние правим най-страхотния секс… Всякакви подобни обобщения са глупави и неверни.

Нели Русева: Имаш вече няколко книги, а любим автор имаш ли?

Иво Сиромахов: Аз съм четящ човек и имам много любими автори. Но ако трябва да изброя няколко – това са Гогол, Реймънд Чандлър, Уди Алън, Саки, Роалд Дал.

Нели Русева: Всеки автор има муза. Теб какво те вдъхновява, или провокира?

Иво Сиромахов: Провокират ме простотиите, които виждам навсякъде около себе си. Те са най-силната ми провокация за писане.

Нели Русева: Защо смяташ, че „Няма смисъл” (така се казва последната ти книга)?

Иво Сиромахов: Ами има ли смисъл? Да живееш сред педерасти и проститутки, които се представят за елит?

Нели Русева: Да очакваме ли нова книга?

Иво Сиромахов: Да, пиша нова книга, но не знам кога ще я издам. Свикнал съм да работя бавно, да изпипвам нещата, докато ми харесат. Това е дълъг процес.

Нели Русева: Работил си и в театъра, как ти изглежда българският театър сега?

Иво Сиромахов: Зле изглежда. Българският театър все още е полусамодеен, в него ентусиазмът е много повече от професионализма. Всичко е имитация на изкуство, менте някакво. Затова гледам единствено представленията на Сашо Морфов, но той работи повече в чужбина, отколкото тук.

Нели Русева: Кое те дразни най-много в политиката?

Иво Сиромахов: Българската политика е пълна със случайни хора и това се дължи на пропорционалните избори. Докато не въведем мажоритарна система, ще избираме предимно тъпанари.

Нели Русева: Както за всички известни хора в България, сигурно и за теб има неприятни слухове. Как се справяш с това?

Иво Сиромахов: Организирал съм така нещата, че подобни слухове да не стигат до мен. Така че няма как да ме огорчат.

Нели Русева: Кое е най-екстремното нещо, което си правил досега в живота си?

Иво Сиромахов: Това, че продължавам да живея в България.

Нели Русева: Има ли нещо, което много искаш, но все не ти остава време, не намираш начин или просто отлагаш за някога?

Иво Сиромахов: Не, няма такова нещо. Когато много искам нещо, не го отлагам.

Нели Русева: Как ти изглежда България сега?

Иво Сиромахов: Бедна, мръсна и невъзпитана.

Нели Русева: Имал ли си моменти, в които си искал да изчезнеш от България?

Иво Сиромахов: Разбира се. И продължавам да ги имам.

Нели Русева: Освен финансовата криза, има ли криза и в отношенията между хората?

Иво Сиромахов: В отношенията между хората винаги е имало кризи, никога нещата не са вървели гладко и безконфликтно.

Нели Русева: Какво те зарежда, какво те разтоварва най-много?

Иво Сиромахов: Семейството ми, приятелите, пътуванията.

Нели Русева: Ако не се занимаваше с шоуто, с писане на книги, каква друга професия би избрал?

Иво Сиромахов: Много ми харесва професията на футболния треньор, отговорността, която носи, решенията, които трябва да взема според ситуацията. Това ми се струва много вълнуващо.

Нели Русева: Гледаш ли футбол, кой е твоят фаворит на Световното първенство?

Иво Сиромахов: Не пропускам нито един мач. Обичам футбола и влагам много емоции в гледането на мачове. Тази година съм за Холандия и за комшиите сърби.

Нели Русева: Разкажи ни любимия си виц в момента.

Иво Сиромахов: Президентът на Туркменистан Курбангули Бердимухамедов посети вулкана Ейяфятлайокутъл. И двамата бяха шокирани.

Нели Русева: Пожелай си нещо за финал...

Иво Сиромахов: Пожелавам си здраве. Другото е лесно.


Из “Кратък курс по обща култура” – Иво Сиромахов

Литература Иван Вазов е автор на “Под игото”, а Алеко Константинов на “Бай Ганьо” или обратното. Разликата между двамата е, че Вазов не е убит, а Алеко е убит и е хижа на Витоша…

Хари Потър е магьосник, а Д’Артанян е мускетар и ако съдим по името му е арменец…

Българска история – Българската държава е създадена отдавна. Била е под турско робство и виновен за това е Ахмед Доган. Като не живеят в България, откъде-накъде ше ми гласуват. Имало е златен век по времето на цар Симеон, преди да му реституират горите…

Азбуката е написана от Кирил и Методий и се казва кирилица (или май беше методиевица?). В нея липсват буквите “4” и “6”, което означава, че нашите предци не са можели да напишат думата “4ере6ка”, бахти загубената азбука…

География Земното кълбо е общо-взето кръгло. Континентите са няколко. Европа, Африка и некви други. Има и океани и морета, които са пълни предимно с вода. Най-известните морета са Слънчев бряг и Кушадасъ. …
Естествени науки Човекът е произлязъл от маймуната, а в момента тече обратният процес. По едно време е имало и динозаври, но те са измрели от скука, защото попфолкът още не е бил открит…

ИкономикаЖивеем във времена на световна финансова криза, което означава, че всичко в мола или ще поскъпне или ще поевтинее. Хората ще загубят или спестяванията си, или работата си, а някои ще загубят и живота си. Китайците ще стават все по-силни икономически, ще тръгнат от Илиянци и постепенно ще завладеят целия свят. Оттам идва изразът “номерът на китайката”…

Музика По принцип Моцарт е голям композитор, но Тони Стораро направо кърти мивки. Егати пауъра. Операта е много хубаво нещо, тя е до паметника на Стамболийски. Българската попмузика е в небивал възход и разбива всички чартове в MTV. Вярно, Мадона не е лоша певица, има чат-пат некви хитове, но все пак Графа е спечелил много повече музикални награди от нея…

 

8 коментара

  1. Иво Сиромахов: Вярно ли сме гениални? Кой го каза това? Всеки малък народ страда от подобни комплекси – ние сме най-добрите, ние сме най-великите, ние правим най-страхотния секс… Всякакви подобни обобщения са глупави и неверни. Вместо още едно обобщение, да беше дал доводи за своята теза.:-)))
  2. Съгласна съм за това ,което се отнася за така наречения "ЕЛИТ" български!И на всичкото отгоре и непрекъснато парадират на паради и тям подобни форуми.И БГкултура се управлява от такива "особи"!
  3. Няма нужда от доводи, за веси мислещ човек е ясно, че е така. Къде са ни великите романи, великата музика, великите изобретения?
  4. Иво Сиромахов:
    Вярно ли сме гениални? Кой го каза това? Всеки малък народ страда от подобни комплекси – ние сме най-добрите, ние сме най-великите, ние правим най-страхотния секс… Всякакви подобни обобщения са глупави и неверни.
    Това може лесно да се провери. Има статистически методи:-) Аз пък имам неколко питания към Сиромахов: Простотиите в "Шоуто на Слави" кой ги пише? За какъв ... са червените точки по екрана, когато вътре е пълно с непълнолетни? Считате ли, че е редно да намалеят вулгаризмите по медиите, и ако - да, то в шоуто кога ще започнете ?
  5. "Не смятам, че е голяма работа да ме дават „пу тиливизура”. Пък и 99 процента от телевизионните водещи в България са пълни тъпанари. Мислят си, че като ги дават там, това ги прави важни. В крайна сметка единственото, което има значение, е какви качества притежаваш, а не дали си сценарист, водещ, артист или ватман." Taка Иво ,само така!
  6. Къде са ни великите романи, великата музика, великите изобретения? Е как къде?В мечтите ни!
  7. Ne barzai da napustash Bg.Slavi kato stane Premier,ste napravi niakakav ministar i ste opravish vsi4ko
  8. В момента чета "Дневници и нощници" от Иво Сиромахов .Замисълът е оригинален, но езикът ми идва малко в повече, не мога да разбера защо всяка хубава идея трябва да е съпроводена с псувни, секс и гадости.Не ,че съм най-голямата моралистка, но не мога да се насладя на книгата от банални изрази.

Добавете коментар



    Ново изображение
    Сподели във Facebook

    Реклама

    СВА - каталог с намаленията

    Още от Интервю

    Реклама


     
    ГАЛФ


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Опитай се да познаеш победителят на Световното първенство по футбол 2010. Спечели награда с fortisimo.eu.

    Да изберем 24 май за Национален празник на България!

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Интервю Интервю Всякакви обобщения, че българите сме гениални, са глупави и неверни!

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • TheSown.info – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414