Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Имаме нови технологии, а си служим с остаряло мислене

Е-мейл Печат ПДФ

Без значение дали ти харесва или не технологиите се променят, а заедно с тях и светът, в който живеем. Днес всеки може да прави музика и каченият му в YouTube клип да бъде гледан милиони пъти.

Всеки може да изрази мнението си по който и да е въпрос в собствен блог или да напише електронна книга и ще се намерят хора, които да го четат. Както и всеки може да слуша музика и да чете напълно безплатно. Това не се харесва на музикални компании и издателски къщи, но недоволството им не променя реалността – може временно да забави процесите, но не може да ги спре.

Промяната винаги е плашеща, но и винаги е извор на много нови възможности. Стига да си отворен към тях, да промениш начина си на мислене, за да можеш да ги видиш.

Имайки достъп до огромно количество музика, аз вероятно ще попадна на много песни, които при други обстоятелства не бих чула, защото не бих дала парите си за диск на непозната за мен група. Част от тези песни ще ми харесат, друга част – не. А един малък процент ще ми харесат до толкова, че ще искам да си купя диск на изпълнителя. И дори не само един, а всички издавани до сега, и всички, които ще излязат в бъдеще.

А и защо да се ограничаваме само до дискове – ще поискам да имам всякакви сувенири, свързани с групата – тениски, шапки, всичко за което се сетите. Ще съм готова да платя по-скъпо, за да съм от първите, които ще чуят нова песен. Все пак не трябва да изоставам от останалите техни фенове, с които е толкова лесно да влезеш в контакт чрез Интернет.

И всичко това благодарение на една безплатна песен, която можеше и да не чуя.

Същото е и с книгите – може да си я прочета безплатно, но тя толкова да ми хареса, че да отида да си я купя – за мен или пък за приятел, а може да съм готова и да платя повече за копие с автограф от автора.

Разбира се, винаги ще има хора, които просто ще си теглят нещата безплатно и никога няма да дадат пари. Едни – защото нямат възможност, други – защото искат всичко на аванта. Това не са пропуснати ползи за издатели и музикални компании, защото ако липсваше безплатният вариант тези хора пак не биха дали пари – просто щяха да си останат без музиката и четенето.

Естествено, сигурно има и такива, които биха си купили книга или диск, ако не можеха да си ги изтеглят и компаниите наистина търпят загуби от това. Но дали загубите са по-големи от печалбите, които са получили от множеството спечелени фенове?

И няколко примера. ФСБ губи ли като качва новия си диск в интернет или печели хиляди почитатели, които с удоволствие биха платили, за да чуят любимите си песни от албума в един концерт на живо? Авторът Тихомир Димитров губи ли, като качва и двете си издадени книги в блога си asktisho.wordpress.com, от където можеш да си ги прочетеш напълно безплатно. Дали щеше да направи това, ако смяташе, че то му вреди?

Не е ли по-вероятно след като съм пропуснала да си купя книгите и съм ги изтеглила и прочела и са ми харесали, следващият път когато излезе негова книга веднага да отида да си я купя? И дали бих направила това ако не бях чела предишните му книги и не знаех колко добре пише?

И последно – бях чела някъде за една американска група (не помня името), която пуска албума си в интернет и дава възможност на хората да платят за него, колкото искат (включително и $0). Много хора го теглят безплатно, но не са малко и тези, които плащат много над нормалната цена.

Минимални суми дават и хора, които не могат да си позволят пълната цена – по-добре малко, отколкото нищо, нали? Хората са готови да плащат – за нещо, което им харесва, за да продължават любимите им групи и автори да правят музика или да пишат, както и защото тука приемат плащането като оказана помощ, подкрепа, проявена щедрост, а не като разход.

Усещането е съвсем различно.

Светът се променя и е пълен с възможности. Да ги открием и използваме, вместо да се борим с промяната!

За fortisimo.eu – Рослава Стоянова

 

2 коментара

 1. Тука пак за читанка става въпрос. Хубав материал, кара те да се замислиш, има няколко верни съждения. Но аз като автор трябва сам да преценя дали да кача нещо мое, което е огледало на душата ми в Интернет за безплатно сваляне или не. Недопустимо е трети лица да го правят. Авторът трябва да има винаги гарантирани 100% ексклузивни права за творчеството си. Не може ти да ми сканираш книгата и да я пуснеш в своя блог. Няма значение, че нямало търговска цел. Съгласен съм на цитати и извадки, на подробни ревюта и оценки с презентационна насоченост. Но едно към едно всичко със запетаите както съм го творил НЕ. Няма как да не осъзнавате, че след като качването на книгите е станало без знанието и съгласието на нито един от авторите, това е нарушение на авторското право. Иначе пак казвам статията е хубава Рослава!
 2. Благодаря за коментара, Никола! Да, наистина това беше поводът. От вашата гледна точка обаче не излиза ли, че и обикновените библиотеки също трябва да искат разрешение от автора, за да дават книгите му на читатели? Или смятате, че проблемът при интернет е самата възможност за сваляне? И че ако Читанка предоставя само възможност за четене на книги, без да могат да се свалят, това би било решение на проблема, от който се оплакват издателите?

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Имаме нови технологии, а си служим с остаряло мислене

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414