Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Люба за Любовта

Е-мейл Печат ПДФ

Леля Люба е на възрастта на моята майка. Приятелството ни започна по съседски, живеем врата до врата. За пръв път видях усмихнатото й лице ден, след като се нанесох в този апартамент с малкия ми син.

Тя ми позвъни и се представи: „Добре дошла! Аз съм леля Люба, живея до вас. Ако имаш нужда от нещо, обаждай се”. Нищо друго – коя си, откъде си...

Много дискретна, много обрана, появява се не натрапчиво и винаги навреме. Правила ни е много мили изненади – купичка топла супа, специална питка с пара за Коледа, малка пица специално приготвена за детето. Дребни жестове, които топлят. Прави го обикновено в неделя, тя тогава обича да готви повече, а и ние сме в къщи.

Забързани, всяка по своите задачи и със своите мисли, ние се виждаме по-често по стълбите, по вратите. Без специални уговорки, аз и моята приятелка леля Люба, пием кафе средно по два пъти месечно. Разменяме рецепти и съвети за болестите на сина ми и на нейната внучка, разказваме си как е минал празникът, или почивните дни, кого сме срещнали, как сме се зарадвали. Говорим си женски работи, но опитваме най-вече да разказваме повече весели случки, за да се усмихнем една на друга.

Малко по малко от историите на леля Люба добих представа за семейството й, за децата й, но най-вече за специалната връзка, която има с мъжа си. „Моето момче”, мило го нарича тя. „Не знам как бих живяла, ако го нямаше него, ако не бях го срещнала. Обичам го, както някога, дори по-силно, и да знаеш, че за мен той е същият, въпреки годините”.

Много се гордее със синовете и внучките си, но когато заговори за него, лицето й грейва. „Аз не знам как се работи с пералнята, наистина, а я имаме от толкова години... Той прави всичко, което и аз мога, но тъй като съм болна и лесно се уморявам, той е поел по-голямата част от задълженията в къщи. Изпира, простира, а как глади само, прибира всичко на мястото му. Пуска прахосмукачка, пазари. Никога не забравя да купи нещо, което аз обичам. Никога не хапва без мен, без аз да съм опитала нещо. Но и аз правя същото. Той говори тихо и много малко, но с малко думи казва много неща. Мен няма да ме видиш да мия стълбището, защото Христо го прави. Кога? Не мога да ти кажа, той знае. Винаги ме щади във всичко. Аз още ходя на работа и се грижа за внучката ни. Христо е винаги до мен, когато се върна уморена. Чакаме за обяд, колкото и късно да е, почива с мен”.

Преди години е бил болен, много. Тогава леля Люба си е изплакала очите и от стреса се разболява. Когато той стъпва на крака, посвещава всеки ден и всичко с което се захване, на това да прави нейния живот по-лек. Необикновеното чувство, което тя изпитва към него е една топла, тиха любов, една голяма признателност за грижите му. За чашата чай сутрин, за възглавницата, която намества зад уморения й гръб, за приготвената маса за обяд. За усмивката, с която я поглежда всяка сутрин: „ Как си, Люба?”.

„Не знам как да обясня това чувство”, казва леля Люба. „Но без Христо не си представям живота. Имаме две прекрасни момчета, но без него аз нямаше да съм тази Люба, нямаше да съм толкова спокойна, и толкова свободна и така обичлива. Толкова ми липсва, че понякога когато го няма, му обличам елека. Той е единствен и неповторим, никога не съм и помисляла, че може да има друг мъж за мен”.

За тях двамата важат с пълна сила тези думи, казани някога от някой... „Обичам те не за това, което си, а за това какъв съм аз, когато съм с теб”.

Любовта на Люба е изписана на лицето й. Въпреки всичките препятствия, сътресения, които са имали в живота си, те двамата са се намерили и са съхранили любовта си. Той я показва, а Тя като истинска жена, разказва за нея. Споделя я с желанието да я предаде на другите. Да научи другите на любов. Защото може да срещнеш Любовта в лицето на някого, но от двама ви зависи дали ще я отгледате така, че да остане при вас.

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

1 коментара

 1. Да така е. Всичко е любов, или липса на любов. Подейсва ми. Бих направил всичко, един ден да съм в положение, жена ми да говори за мен така, с такива чувства.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Люба за Любовта

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414