Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мързел или умора

Е-мейл Печат ПДФ

Мързи ме или съм уморен. Каква е разликата или по-скоро къде е истината. От морална гледна точка, много по-благозвучно е да кажеш уморен съм, вместо мързи ме.

Това е така най-вече заради негативния смисъл, който сме склонни да приписваме на думичката мързел. От малки слушаме какъв порок е мързелът. Имаме си и поговорки по темата. ”Работата краси човека, мързелът го грози” - познато ви е, нали. „За мързеливия - ден, година трае” казват старите хора. „Мързелът не боли, а наказва” - тази пък ми е любима.

Така или иначе всички добре познаваме онова блажено, отпуснато състояние, което като ни хване, не ни се прави нищо. Гледаме да отложим текущите работи за утре или пък се улесняваме максимално. Поговорките обаче и възпитанието ни явно не са си свършили работата. Не знам дали сме мързелива нация, но според проучване на Евробарометър, българите се нареждаме в челната тройка по мързел измежду страните - членки на Европейския съюз.

Спокойно…, тук не става дума за трудолюбие, а за физическа активност. Оказва се, че едва 3% от българите спортуват активно. С риск да си навлека гнева на футболните фенове, ще призная, че едва сега разбрах, защо липсваме на Световното в ЮАР.(Светъл лъч е Цветелина Пиронкова. Браво Цвети! И забележете, липсата на тревен терен в страната ни, не се е отразила пагубно на играта й, а напротив.)

Връщам се на мързела. Човешко е! Ако ни мързи, ще измислим хиляди причини и оправдания, как една работа няма да стане. Или пък…

Хайде дотук с негативизма. Има случаи, в които мързелът е продуктивен. Справка в Уикипедия сочи, че много от съвременните придобивки като пералнята например, са разработени, за да улеснят хората в една уморителна и трудоемка дейност - прането на ръка. Мързелът много често е и показател на умората. Самият Айнщайн казва, че е безпредметно да се работи непрекъснато, човек трябва да спре и да има време да съзерцава природата и да мисли. Лична преценка на всеки от нас е мързи ли ни или сме уморени и имаме нужда от почивка.

За fortisimo.eu – Калина (снимка: sunshine.collapse.bg)

 

2 коментара

  1. Със сигурност мързелът е просто умора - физическа, психическа, или екзистенциална - когато те влече нещо друго, а това в момента се е изчерпало от .... . Но най-вече наричаме мързел - ищаха , липсата му, всеки обича да действа, това е живота, но когато си объркан и нямаш ясна цел, и все се проваляш, дали ще действаш - когато не знаеш какъв ще е резултата. Шумът в главата! Мисля, че в нации - които не мразят мързела, са най-успяли. Важно е да анализираш, и да имаш цел, също удоволствие от действието - и ЖИВОТА. Айнщайн е прав, в тук цитираното, важно е да се развива ОПТИМИЗМА.
  2. Аз мързелувам като правя нещо друго, а не належащото. Не мога да стоя със скръстени ръце.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Мързел или умора

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414