Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Ревизирай живота си по-често

Е-мейл Печат ПДФ

Стоя на чаша чай със стара приятелка, с която времето ме раздели преди много години. Сега пък ни събра случайността, но както и да го наречем, срещата ни е от тези, за които казваме, че е важен урок.

Аз поне го приех така.

Като на всяка подобна среща, трябва да започнем отначало, че да знаем коя как е живяла през всичкото това време, че да стигнем до това, което сега ни вълнува. Аз съм леко изморена, малко отнесена от нещата, които предстои да свърша и в близките часове и в утрешния ден. Мислите ми скачат от “утре сутринта” и пак се връщат на тази маса и влизат в чашата чай.

Тя започна съвсем леко да разказва. През цялото време бях убедена, че дори няма да се наложи да задавам въпроси. След второто изречение разбрах, че моята стара приятелка е в криза. Взела е решение, което нито знае дали е вярно, нито знае дали е окончателно, нито знае какво да прави с него.

В общи линии това пораснало момиче има “нормално” семейство - съпруг, две прекрасни деца - момче и момиче, апартамент (да речем в центъра на града), работа, която си е дала сметка, че трябва да хареса, защото в този град друга, по-хубава едва ли ще намери.

Без да усетя как точно стана Тя ме върна в ученическите години, когато тя и нейния съпруг се запознаха. Силна любов е това, което ги свързва в началото, и пак тя е причина да се оженят, дори след като Тя получава диагнозата, която нито една жена не приема лесно - не може да има деца. Обаче идва и първото чудо. Сватбата дори много закъснява, защото бебето се появява преди нея. Следват едно след друго, нещата, които се случваха преди години на почти всички млади двойки.

Сватба, младото семейство живее при родителите на момчето, известен брой проблеми. Идва и моментът, в който вече имат шанса да живеят самостоятелно, макар и под наем. На път е и второто бебе. Няма по-голяма радост за една жена, и по-голяма благословия. Но се оказва, че второто бебе е желано само от нея. Съпругът й е категоричен, че му стига момченцето, нали това искат почти всички мъже?! И само нейното желание обаче стига, за да се роди и момиченце, което по-късно става любимката на татко.

Времето си минава, децата си растат, любовта уж е същата, а май не е. Тя угажда на всичките му прищевки, подкрепя го във всяко негово желание, колкото и неразумно да е то.

Той е любител на моторите, на високите скорости и екстремните преживявания. Купува мотор след мотор, после кола, после отново мотор, и пак и пак. Тя все е до него, тегли заеми, съдейства му, когато искат помощ от родителите й, после отново тегли заеми. Децата си растат, само че момчето е – “момчето на мама”, а момичето е “момичето на татко”, така остават до ден днешен.

Времето предлага изненади и за двамата. След като и двете деца най-после порастват и са за детска градина, Тя започва да работи. Не просто работи, а работи много, и е тази, която носи повечето пари в семейството. И той продължава да я обича много. Нищо, че през цялото време на брака им, винаги е имало трети човек (жена).

Нищо, че от време на време я поступвал, ама то е защото “понякога се случват и такива неща в едно семейство”. Нищо, че той винаги й е показвал кой е по-важният човек в семейството. Нищо, че нейните решения относно децата са били винаги обект на ирония. В крайна сметка това са “дребни неща”, и като ги отхвърлиш настрани, всъщност са имали много хубави моменти. Идва и времето, когато Тя си сменя работата, и всъщност вече не получава повече от него. Идва времето, когато вече не може да помага толкова и на порасналите си деца, и те трябва да се издържат сами. Идва времето, когато се забелязват и първите промени с годините, като при всеки човек, вече не си така подвижен, имаш някой друг килограм повече, но близките ти не забравят да ти го припомнят.

И накрая разбира, че вече не се чувства като преди. Аз се питах как е било преди… Няма го уважението, което смята, че заслужава всяка майка и всяка съпруга. Няма я любовта, която ти дава криле, а не те кара да страдаш и не те кара да се срамуваш. Няма го разбирането от най-близките хора, които са центъра на твоята вселена. Няма го и смисъла, който те кара да се събуждаш всяка сутрин и да продължаваш да правиш нещата, нищо че е адски трудно. Нямаш излишен лев в джоба си, който ще те накара да се почувстваш нормален, свободен и пълноценен човек.

“Тръгнах си от тях. Просто си събрах нещата и си тръгнах. Сега живея под наем, и правя ревизия на живота си. Не ми е лесно, но имам странното спокойствие на човек, който сега може да помисли за себе си. Знам, че ме обичат, и тримата, но… никой не ме потърси досега. Знаеш ли, може много да ми е мъчно, може много да страдам, обаче не мога да живея повече така. Толкова неща съм правила за всички тях, някои съм преглъщала… заради семейството. Мисля, че ми дължат поне уважение. А любовта - любовта рядко е двупосочна”. С тези думи се разделихме с нея.

Не знам дали е така, но всеки има право и на уважение, и на любов. Аз просто се замислих - трябва ли да чакаш 20 и повече години, за да ги поискаш за себе си.

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: freakingnews.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Ревизирай живота си по-често

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414