Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


МВР – опасно близо!

Е-мейл Печат ПДФ

В някакъв учебник по психология бях чел нещо за теорията за „личното пространство“. Периметър около всеки един от нас, в който нерегламентираното навлизане на чужд обект ни прави нервни.

Мисля, че най-добрият пример беше чрез класическата ситуация на пътуващ в градския транспорт. Именно там са създадени идеалните условия, които да ви поставят в ситуация да изпитате внезапната нервност от неочаквана близост. В деня на професионалния празник на българската полиция си дадох сметка, че в различни обществени кръгове днес се поражда обяснима нервност, заради създадените условия да им се навлиза в „личното пространство“. И това не е, защото са престъпници (както впрочем би следвало да си помисли всеки полицай по душа), а защото са граждани, които ценят правата си и поради това са решили да плащат на полицаи, за да им ги пазят. Въпросът е, че преекспонирането на полицая днес (за да хване дикиш у нас, от съветско време се ползва и плашилото на прокурора) и законодателните промени в Закона за електронните съобщения, и Наказателно-процесуалния кодекс оставят впечатлението, че някой ни влиза в личното пространство.

Преди десетина-единадесет години получих първите си уроци за подредба на една новинарска емисия. Отговорният ми редактор ме светна по всички принципно решени и все още спорни въпроси на редакционната ни политика. Един от твърдо установените обаче беше, че полицейската информация винаги е в края на емисията, малко преди прогнозата за времето.

Преминаването на криминална новина напред и недай си боже като водещ материал, поне според нашата редакция, можеше да се случи при супер извънредна ситуация. Намирам много смисъл в това и все още мисля, че най-важните неща в живота не са отклонения от нормалното ни човешко съществуване, а постиженията в ненормалната ни битка с обстоятелствата.

Затова, когато вчера редях новинарските емисии на връх професионалния празник на българската полиция, се усетих силно затруднен. Премиерът поздравява полицаите и отправя послания. Вицепремиерът поздравява полицаите и отправя послания. Празникът е с целодневна програма и е наситен със събития, които така превзеха новинарския поток, че май пропуснах едно президентско вето върху поправки на Кодекса на труда. Ама на кой му пука за трудовите права днес?

Някъде в началото на това столетие, когато днешният премиер стана главен секретар на МВР, а преподавателите от юридическия факултет на Софийския университет влязоха в парламента и правителството стартира една програма. Нейната цел бе подобряване на отношенията между свободното гражданство и органите на реда с цел ефективното противопоставяне на престъпността. Някакъв чужд опит, който в нашия превод се наричаше „Полицията в близост до обществото“. Воден от разбирането си, че обикновените полицаи вършат една неблагодарна работа срещу ниска заплата и в качеството си на общински съветник тогава приех да оглавя една от местните комисии по тази програма. Имаше смисъл. Измисляхме разнообразни, безплатни, обществени кампании, за да осветим пред отруденото гражданство положителната роля на полицията. Вярвахме, че някогашната репресивна машина на народната милиция може да остане в спомените ни и е време да погледнем на българския полицай като на приятел, готов да ни упъти когато се изгубим. Вчера с внимание проследих професионалния празник на българската полиция и загрях, че преподавателите по право вече не са в Парламента и правителството, а най-първите от полицията са седнали на тяхно място. Нещо прекалихме с тази „близост на полицията до обществото“.

P.S.: Преди седмици видях в пресата снимка на министър Цветан Цветанов до големия български певец Веселин Маринов в басейн в южния планински курорт Велинград. „Опасно близо“, помислих си! От вчера Маринов е с нов ведомствен хит за българската полиция. За тези, които са склонни да пренебрегнат аргументите ми по-горе държа да отбележа, че не ми се ще тази опасна близост да ни накара да научим всички куплети на новия хит.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: tvevropa.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично МВР – опасно близо!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414