Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Разболява ли ни здравеопазването?

Е-мейл Печат ПДФ

Само човек, на когото се налагало да премине през Диагностично- консултативен център, знае какво всъщност го чака. Като диалога в онази реклама за прахче против грип, където господинът твърди, че знае за какво става дума, а дамата упорито се противи.

И аз знам, защото го изживях лично. Първото изпитание е още на Регистратура. Там задължително изчакваш на добре заформена опашка. В случай че служителката е в настроение си оставаш само с недоволството от загубения половин час. Ако пък имаш късмета да я хванеш ядосана - следва луд скандал.

След като безмълвно си плащаш таксата за преглед при лекаря се отправяш към неговия кабинет. Стискаш зъби и се нареждаш на поредната опашка. Е, тук с половин час няма как да се разминеш. Освен дошлите преди теб, ще се наложи да изчакаш и пациентите, които влизат „само да попитат нещо”. Нищо, че питането трае нови 20 минути.

Когато (и ако) най-накрая дойде твоят ред е напълно възможно да си забравил конкретните симптоми на заболяването, довели те до тук. Напрягаш се и започваш да се оплакваш. Историята има два пътя на развитие. Всъщност – без развитие. Първата възможност е да те изпратят на консултация при специалист. Втората е да те „изненадат с новината”, че нямат направления и е необходимо да се явиш отново в началото на идния месец.

Но… да предположим, че си късметлия и получаваш направление за преглед при специалист. Вече си донякъде наясно – поредната опашка, поредните нежелани, но натрапчиви социални контакти с други не просто чакащи, а желаещи да споделят болежките си, пациенти. Някой друг скандал от вече задължително изнервените на този етап хора и най-после вратата се отваря за теб. Неее – това не е краят. Казах ти, че не знаеш!

Специалистът ще те изпрати за изследване на кръв и урина. Услужливо те насочва към правилната лаборатория. Опашка. Чакане. Влизаш. Тоалетна. Как точно да дам урина в тази чашка при толкова неудобна поставка? Все пак не съм акробат, а просто едно бременно момиче!

Накрая ти се иска да забравиш. Почваш да мислиш за всичко друго, но не и за опазване на здравето си, което беше причината да тръгнеш на това приключение. Мислиш за загубеното време. Страхуваш се, че шефът повече няма да разреши подобно отсъствие.

Бавно узряваш за идеята, че следващия път ще се оправяш сам. Без лекар. Без здравеопазване. Отиваш на работа и четеш информации, в които специалисти обясняват важността на профилактиката и рисковете от самолечението. Да бе, да!

Не ми е ясно защо наричаме това система на здравеопазването. Признавам, че система има. Тя обаче е подчинена на всичко друго, но не и опазване на здравето. Това е система на разболяващото ни здравеопазване.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Разболява ли ни здравеопазването?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414