Фортисимо – това е лично!Без огън

Е-мейл Печат ПДФ

Никога не съм си представяла, че ще пиша репортаж за пожарната. Още по-малко – за някаква испанска пожарна. Бързам да уточня, че този текст няма нищо общо с уважението ми към настоящия премиер и неговото минало. Стана случайно,  но репортерските ми инстинкти ме изкараха от ролята на обикновен турист.

 Моята малка разходка в Испания ме доведе до Алкой. Град в източната част на страната, с население колкото това в града, в който живея. Нашите домакини ни поканиха да отскочим до местната пожарна служба. Било празник на испанските огнеборци. Нещо като нашите „дни на отворените врати”. Там обаче хората очевидно уважават своите пожарникари.

Тръгнах предубедена. Прекрачих прага на испанската пожарна с усещането, че няма да видя нищо ново. Сградата – нормална. Дълги и пусти коридори. Постепенно започнах да усещам различието. Окото ми отразяваше детайл след детайл. Малки неща, показващи желание за максимален комфорт на работещите тук. На първия етаж беше кокетната служебна столова. Стаята на дежурния, оборудвана с всякаква комуникационна техника. До нея - пълнофункционална, модерна фитнес зала. А след това и басейн… Така де, какво е то пожарна без басейн?!

Реших да пробвам с неудобен въпрос. „Това добре, но с каква техника разполагате да гасите пожари?” Питане, което кара нашите огнеборци да се изчервяват. В Алкой просто ми показаха специализиран пожарен автомобил като от бъдещето. Този път се изчервих аз и споделих, че в Шуменската служба най-новата кола доскоро бе от 1988 година. Моите любезни домакини поклатиха замислено глава. Може би за да останат докрай любезни добавиха, че и те имат подобни автомобили – експонати в собствения музей на пожарната. И отново, така де, пожарна с басейн, пък без музей – няма.

Предадох се. Впечатлена съм. Излизам навън и усмихнат чичко ме кани на дълга маса, като в последната реклама на „Кока кола”. Празник е все пак. На масата са всички пожарникари, заедно със своите семейства. Тук са и други граждани на Алкой, дошли през отворените врати. Служебните батути са опънати за радост на децата. Това е разликата – хората тук просто уважават труда на своите пожарникари.

За fortisimo.eu от Алкой (Испания) - Силвия Терзиева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Без огън

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414