Фортисимо



Изборът на педиатър

Е-мейл Печат ПДФ

Едно от най-важните неща, които трябва да направите за вашето дете е да му изберете педиатър. Изборът се прави дни преди да ви приемат в родилния дом (става въпрос за устна уговорка между вас и лекаря).

Формалностите по записването се уреждат след като бебето се роди и преди неговото изписване от родилно отделение. 24 часа след като вие и вашето съкровище сте вече у дома – педиатърът ще ви посети и ще ви даде най- важните наставления, ще прегледа бебето, ще се осведоми за начина на раждане, евентуални усложнения, ще се запознае с епикризата от родилния дом и ще ви покани на първата консултация, на която ще се проследи как се развива бебето. Изборът на педиатър е трудна работа. Казвам го от опит. Питах, разпитвах приятелки и познати, събирах впечатления, четях форуми и оказа се, сбърках.

Защо казвам това ли, ами защото още първия път, когато имах нужда от лекаря на бебето - той не ми отговори на обаждането. Чувствах се безпомощна, защото малката нямаше и месец. Решихме да я заведем в дежурния кабинет в поликлиниката откъдето ни изгониха с думите „Детето има педиатър, за какво сте ни го довели!”.

Разбирам, че тези хора работят за смешни пари, разбирам също и, че здравната реформа не е нещо, с което можем да се гордеем, но какво е виновно детето ми, за да му бъде отказана лекарска помощ. Това се случи на Великден. А, уж по празници българите сме ставали по- милосърдни. Отидохме на частен преглед, където за щастие попаднахме на изключително мила жена и невероятен специалист. За съжаление не работи със здравната каса и не мога да я избера за педиатър.

След няколко дни заведохме детето при неговия лекар, който ни посрещна с думите „О, да, разбрах, че сте ходили в спешния кабинет, ами те всички деца така правят, какво толкова сте се притеснили”. Преглътнах това в името на детето, за да продължим с прегледа, а и защото знам, че наистина има майки, които звънят за щяло и нещяло.

Преглътнах и таксата, която трябваше да заплатя, въпреки, че знам, че такава не се дължи. След месец, отново в почивен ден, бебето вдигна температура, придружена от още няколко симптома, за които съм чувала, че веднага трябва да се консултирам с педиатъра. Е, ще се консултирам, ако той благоволи да си вдигне телефона, разбира се.

На третото позвъняване мобилният беше изключен. Нямах време да се ядосвам, защото в момента здравето на рожбата ми беше най- важното. Отново на частен преглед. Третият път, когато "нашият лекар" ни потрябва беше за реакция след ваксина на бебето. Няма нужда да ви казвам открих ли доктора. Питам се, за какво избираме педиатри на децата си и защо това е задължително. Тези хора само мерят и теглят, това и аз го правя със същия успех у дома. Аз не мога да кажа на бебето си да се разболява само в работни дни.

Защо ви занимавам с моите проблеми ли? Защото съм сигурна, че това не са само мои проблеми, а на много майки и татковци. Няма да цитирам имената нито на лекаря, от когото съм доволна, нито на този, с когото ми се иска да не бях се срещала. Иска ми се обаче всеки, който се окичи с „титлата” педиатър да се замисля преди това. Ако това се случи може би ще спрем да чуваме по новините за случаи на починали деца в резултат на лекарска грешка. Иска ми се също да дойде времето когато няма да се моля да не ни се налага да се срещаме с детския лекар, а да се обръщам към него с доверие.

Затова преди да изберете Човека – помислете добре, консултирайте се. Поинтересувайте се какво е работното му време, прави ли посещения в дома, кой го замества, когато отсъства. Не е без значение има ли опашки пред кабинета и чака ли се дълго, а ако сте привърженик на хомеопатията-предлага ли този начин на лечение? Възможност за смяна ще имате чак през декември. Изборът на добър лекар, на когото вярвате и разчитате е стъпка в правилна посока, за да имате едно здраво и щастливо бебе. Успех!

Читателка на fortisimo.eu

 

2 коментара

  1. Авторката не знам дали е раждала, но в повечето градове на България нещата не стоят по този начин, особено ако не си плащаш под масата
  2. nie sme ot varna i ti garantiram che e kakto kazva jenata

Добавете коментар

Ново от Мама + Тате = Аз

Популярно от Мама + Тате = Аз

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Мама + Тате = Аз

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Изборът на педиатър

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414