Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Шофьорската книжка като разрешително за пушка

Е-мейл Печат ПДФ

Глобите са ефективен фактор в общества с нормално функциониращи социални връзки. Те няма да имат никакъв ефект за голяма част от анонимните престъпници зад волана. Снимка архив НовинарЕдин мой познат, радиоводещ, винаги завършва коментарите си за обстановката по пътищата на страната по един и същи начин: „И не забравяйте, драги слушатели, че ако атомната бомба е оръжие за масово поразяване, то автомобилът е масово оръжие за поразяване!”

Сетих се за това тази седмица по повод две успоредно изтекли в медиите новини. Далеч зад океана, в някога гангстерското Чикаго въвеждат разрешителен режим за притежаването на лично оръжие. И още – родният КАТ предлага драстично да се повишат глобите за водачите на МПС, за да се подобри някак си положението по пътищата. А какво е то, всички знаем, защото най-често го описваме с понятия от областта на войната.

Факт е! У нас е стократно по-трудно да получиш разрешение за лично оръжие, отколкото шофьорска книжка. И факт е, че за миналата 2009 година по пътищата на страната загинаха 900 души.
При това положение всякакви мерки на контролните органи за подобряване на ситуацията заслужават поздравления. Но дали те ще бъдат достатъчни?!

Едва ли, защото финансовата санкция, глобата може да повлияе единствено върху човек, който е част от социалния организъм, включен е в системата на обществени отношения.

Премълчаваният гузно проблем е, че все повече хора у нас сядат зад волана на автомобил, но на практика са извън социалната система.

Преди месец в едно българско село автомобил уби двама души, кротко говорещи си на пейката пред вкъщи. Шофьорът беше малолетен без свидетелство за управление. Собственикът на автомобила също нямаше шофьорска книжка. Първият – неучещ, вторият - безработен.

Тази история ме върна към спомен отпреди две години. Нещо обърках пътищата из Северозападна България. Дупките ставаха все повече, а автомобилите все по-малко. Първо се разминах с кола с жълт (спомняте ли си ги още) регистрационен номер. След това насреща ми се зададе автомобил с черно-бял (не може да си ги спомняте) регистрационен номер. После невярващите ми очи зърнаха (не може да си го представите) камион с регистрационен номер, написан на ръка. И понеже историята трябва да завърши, накрая изумено гледах как срещу мен пъпли стара джипка без номера…

Тази случка е истинска, имам и свидетели, а тя пък най-добре обяснява тъжната констатация, че от доста време голяма част от българските земи (нека ги наречем така) са на практика извън закона, сиреч не са част от националната територия.

Точно там много от автомобилите напомнят самоделното незаконно оръжие, което, както всички знаем, е решаващ криминогенен фактор. Точно там посред нощите пияни субекти без книжки се блъскат в крайпътни дървета с пълните си до таваните с тела автомобили. Направете справка във всяко регионално поделение на полицията и ще видите смайващи рецидиви – хора, които без свидетелство за правоуправление се качват за пореден път зад волана. Хващат ги, пускат ги, хващат ги, пускат ги. Те глоби не плащат, защото нямат работа, дом, осигуровки. И пари за бензин нямат даже. Но карат ли, карат…

Какво да се прави?! В началото тук сравнихме автомобила с оръжие. Е, нека тогава погледнем на подобни случаи като автомобилно бракониерство срещу невинни жертви. Конфискация за оръжието на престъпление е най-логичният финал на подобни истории. Да му го вземем, за да не убива. И обмислянето на законова регламентация в тази насока е наложително. Още повече че тази идея не е никак нова.

Защото, както вече стана дума, глобите са ефективен фактор в общества с нормално функциониращи социални връзки. Те няма да имат никакъв ефект за голяма част от анонимните престъпници зад волана. Отнемете им оръжието! Защото историята с глобите е сякаш повече грижа за бюджетния дефицит, отколкото за невинните на пътя.

Снимка: архив "Новинар"

 

2 коментара

 1. Глобите не плашат повечето хора, защото си мислят, че няма да ги хванат. Тези които са редовни "хулигани" на пътя пък са с антирадари.
 2. трябват малко по - радикални мерки. В някой страни при превишаване на срокоста с над 70км се сбогуваш с возилото си независимо колко е скъпо.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Шофьорската книжка като разрешително за пушка

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414