Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Вярвате в хороскопи? Я, стъпете на Земята!

Е-мейл Печат ПДФ

Вярвате сляпо на хороскопи, нумерологични анализи, различни гадателски техники? Тогава явно не сте чували за Ефекта на Форер.

С този термин се назовава стремежа на хората да приемат за достоверни най-различни общи и размити формулировки, които уж описват техния характер или настоящото им физическо и психическо състояние.

Теорията за абсурдността на общите прогнози се основава на експеримент, проведен през далечната 1948 г. от психолога Бертрам Форер. Той дава на студентите си личностен тест. След попълването му – ученият прави индивидуален анализ на качествата за всеки участник, на базата на получените отговори в изследването. След като са се запознали с резултатите от проучването, студентите са помолени да оценят достоверността на личностния анализ. Оказва се, че опитните зайчета дават обща оценка за истинност 4.26 от 5 възможни точки. Този психолог явно е разработил твърде точна система за дефиниране на човешките качества.

Чак след това разбират, че отговорите им по време на теста нямат никакво значение. Всички студенти са получили едни и същи резултати, съставени от произволно избрани изречения от зодиакални прогнози, публикувани във вестник.

Та, кой от нас не би приел за себе си: „Имате нужда другите хора да ви обичат и уважават. С тенденция сте за самокритика, а същевременно разполагате с голям неизползван потенциал, който все още не сте обърнали във ваша полза…”
Това е част от резултата на „теста”, раздаден от Форер.

Изследването е преповтаряно стотици пъти от други научни работници, а общото между всички експерименти е, че оценката на „истинността” от анализа не пада под 4.2 от 5 (или 84%). Колкото по-позитивни са личностните характеристики, толкова по-високо се оценяват тестовете.

Бързам обаче да уточня, че Ефектът на Форер не се опитва да отрече принципите на Астрологията и Нумерологията (когато са приложени в индивидуален вариант). Просто заклеймява всички дневни, седмични и годишни хороскопи, които са толкова популярни четива в световните медии.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (Илюстрация: astro-dar.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Вярвате в хороскопи? Я, стъпете на Земята!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414