Фортисимо



Бебета на ясли

Е-мейл Печат ПДФ

Докато коментирах, че за младите родители няма подходяща среда в нашия град, нещо коренно се промени. Бебетата в кърмаческа възраст между 3 и 12 месеца вече имат свой дом. Първата кърмаческа група в страната стартира в пълен състав от 8 бебета.

Началото постави детскa яслa „Калинки”, която се намира в квартал „Добруджа”. Това предоставя възможност за целодневно отглеждане на най-малките. Само седмица след откриването в средите на майките вече има положителни отзиви.

Е, има и такива, които изразяват известни опасения от това да оставиш детето на тази възраст на „чужда мама”. За да съм достатъчно обективна, просто отскочих до яслата. Не ми се ще да разбулвам съмненията на скептиците, но собствената ми проверка показа, че създателите на кърмаческата група са вложили в начинанието толкова старание, че можете да бъдете абсолютно спокойни. 8 бебета на различен дневен режим, 2 медицински сестри, 2 детегледачки и един ръководител с 33 години стаж в детските ясли. Това е целияt отбор.

Професионално, нали? Групата по полов признак – 7 на 1 за момчетата. Две близнaчета и шест еднозначета. Пет възпитатели и осем бебета. Не всички бебоци са там всеки ден. До края на седмицата те бяха в период на адаптация, защото това бе първата им седмица в групата. Вече свикват с персонала. Хубаво е да знаете, че всеки път, когато бебето сменя обстановката, то се нуждае от известно време да приеме новата среда. От следващата седмица в дневния режим на групата е включена рехабилитация с масажи, наблюдения от педиатър, а скоро и от психолог.

Предвидени са занимания за сръчност. Полезни умения, като например да задържиш дрънкалката за няколко секунди. От третия месец се започва и с упражнения за наблюдателност, като се тества дали бебето започва да разпознава близките си.

Първата в страната кърмаческа група стана възможна след промяна в Наредба 26 за дейността на детските ясли, обнародвана в Държавен вестник през декември 2008 г. Според нея, във всеки град трябва да има поне по една кърмаческа група, ако има постъпили молби от желаещи това родители. Документите, които се подават, както и нужните изследвания, са същите, необходими при постъпване на детенцето в ясла. Така че вашият педиатър може да ви консултира напълно.

Млякото за бебетата се осигурява от самите родители по техен избор. Шишенцата са от яслата и се дезинфекцират в специален стерилизатор, като се следи стриктно да не се изнасят на външни условия и да не се замърсят. Бебетата, за които е настъпил периода на захранване, се захранват с пресни плодове от яслата. Сокчетата и пюренцата се правят на момента, като яслата е въоръжена с всичко необходимо.

В кухнята винаги се поддържат достатъчни количества сухар, изкиснато сирене и чисто масло за попарка. Микровълнова фурна за дезинфекция на приборите и шишетата, специална ваничка за къпане на стойка с душче и подсушки на всяко креватче са част от удобствата в кърмаческата група. Детските легла са нови. Всяко бебе има свои завивки и в специален дневник за събитията от деня се описва всичко, което то прави, докато е в яслата. Не е гаранция, че всички бебета на определена възраст правят едно и също. Всяко бебе е уникално.

И така, мили наши мами и татковци - ако бебчо е на път, може да помислите спокойно и за този вариант. След 3-ия месец бебето отива на ясла. Таксата за 30 дни е 40 лв.. Документите се подават предварително, но ви препоръчвам да отидете лично до яслата и да се запознаете с хората, които ще се грижат за вашето дете. Не ме питайте за памперсите! Те, разбира се, са ваша грижа, както и необходимата козметика, дрешките и пижамката. Работното време е от 6:30 до 18:30 в делничните дни.

За fortisimo.eu - Деси Кръстева

 

2 коментара

  1. "2 медицински сестри, 2 детегледачки и един ръководител" или "Пет възпитатели " не разбрах е целият отбор...извинете - аз съм от скептиците към тази идея...а колко ще е професионално..има време - но не искам изцяло да отрека все пак начинанието,защото аз съм горда,че в нашия град се разбутват нещата и правим това,което други още не са реализирали и затова... УСПЕХ !!! Но скептицизма ми ще ме накара да следя -дано не се провали до година тази идея !!!
  2. Защо съм скептично настроена ?!...Майчинският инстинкт не е даденост - той се гради от първите часове,постепенно и именно в денонощните грижи,радости,проблеми,в необходимостта да си до детето и ТИ да си именно човека,който знае най-добре потребностите,нуждите на собственото си дете....Каква ще е връзката помежду ви занапред като я няма в началото...сещам се за една реклама - " Мълчанието днес ражда викове утре !"

Добавете коментар

Ново от Мама + Тате = Аз

Популярно от Мама + Тате = Аз

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Мама + Тате = Аз

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Бебета на ясли

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414