ФортисимоРазкритите тайни на Мона Лиза

Е-мейл Печат ПДФ

Почти всяка година учените успяват да разкрият по някоя нова тайна от прочутите творби на Леонардо да Винчи. Макар че загадъчната усмивка на Мона Лиза си остава научна и културологична мистерия, френският изследовател Филип Уолтър успя да извади на бял свят още няколко тайнствени детайла около Джокондата.

Оказва се, че Леонардо е нанасял минимум по 30 ултра тънки слоя боя, за да постигне усещането за мекота на фона и яснота в самия портрет. Всеки един слой е тънък колкото дебелината на половин човешки косъм.

Тази художествена техника се нарича „сфумато” и позволява на да Винчи да създаде неповторимо усещане за дълбочина в любимата си картина. Научните среди бяха наясно какъв е методът на рисуване на Леонардо, но нямаха представа колко слоя е използвал творецът. За да се изследват пластовете на една творба, досега бе нужно парче за проби и анализи. А идеята, че някой ще наруши целостта на най-известната картина в света е просто абсурдна.

Френските изследователи използвали Рентгенова флуоресцентна спектроскопия, с която разгледали пластовете боя и придобили представа за техния химичен състав. Резултатите са толкова детайлни, че учените могат да дефинират комбинацията от багрила, използвани при нанасянето на всеки един слой.

Рентгеновата топография показала, че Леонардо е изпробвал нови методи в създаването на боите за „Мона Лиза”. Например, гениалният художник и изобретател е добавял манганов оксид в боята за сенките. Има сектори, в които е прибавял медни примеси. Често е използвал и гланциращи бои.

Общоприетата теория за произхода на „Мона Лиза” е, че това е портрет на Лиза Герардини, съпруга на флорентинския търговец Франческо дел Джокондо, нарисувана от Да Винчи през 1503 г. През XVI век биографът на Леонардо – Джорджо Вазари пише, че перфекционистът да Винчи работил върху картината в продължение на четири години.

Снимка и информация: Associated Press

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Глобалното село

  Популярно от Глобалното село

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Глобалното село

  Щрак

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Още от Това е лично

  You are here: Home Глобалното село Глобалното село Разкритите тайни на Мона Лиза

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414