Фортисимо

Глобалното село

 

Работя, за да си гледам ферма

Все по-модерно е шефовете да забраняват на своите подчинени да влизат в чат прогр...

 

Краят на света се отлага за 4772

Много хора се ужасяват от датата 23 декември 2012 г., защото на този ден приключва ка�...

 

Пуснаха Змия в YouTube

Потребител на видеопортала YouTube съвсем случайно откри, че може да играе класичес�...

Митове за женското тяло

Е-мейл Печат ПДФ

От историческа гледна точка повечето медицински изследвания са били провеждани единствено върху мъже. Но дори и в настоящето дамите са пренебрегвани в тестовете на редица клиники и лаборатории, които изследват ракови образования.

Факторите за тази дискриминация са най-разнообразни. Учените коментират, че не са склонни да подлагат жените на експериментални химически лечения, защото не знаели как те ще се отразят на репродуктивната им функция.

Другата по-основателна причина за липсата на жени-тестери са техните нестабилни хормони, които могат да провалят дори най-простите експерименти.

Факт е обаче, че все повече учени започват да фокусират вниманието си върху женския организъм. И все пак огромно количество митове и легенди се носят за дамското тяло… Нека да прегледаме най-известните обществени дезинформации:


Жената не може да забременее докато е в цикъл.

„Принципно жената не би следвало да зачене докато е в менструация, но от гледна точка на забременяването – всичко е възможно”, казва Арън Карол от Университета на Индиана.
Влязла веднъж в жената – спермата може да изчака появата на яйцеклетка цяла седмица. Знаехте ли това? Дългият живот на „поповите лъжички” е основната причина, поради която календарният метод за предпазване от бременност не дава добри резултати. Често двойките, които го практикуват, се превръщат в родители.

4. С менопаузата идва и края на желанието за секс

Промени ще настъпят, но едва ли те ще са в спалнята на жената. Проучване, изготвено от сексолога Едуард Лоуман за интимните навици на американците през 1994 г., показва, че 50% от жените, живели повече от половин век, правят секс поне два пъти на месец.
Топли вълни, промени в настроенията и физически дискомфорт, това са симптомите на менопаузата, която обаче не се свързва директно с либидото на дамите.

3. Антибиотиците спират ефекта на противозачатъчните

Мнозина общопрактикуващи лекари вярват в този мит. Около 1% от всички жени, които приемат противозачатъчни – забременяват. Този процент не се мени, без значение дали дамите използват антибиотици или други медикаменти. Има един единствен антибиотик, наречен rifampin, за който се твърди че понижава хормоните, които залъгват организма, че вече е забременял. Дали обаче тези хапчета, които лекуват туберкулоза, имат пряко въздействие върху действието на противозачатъчните? Това не е научно доказано.

2. Мъжете и жените се наспиват еднакво бързо

Липсата на сън при дамите води до по-високи нива на инсулина, до психически разстройства и предпоставка за възпалителни процеси в организма. Недоспиването при жените подлага здравето им на сериозен риск, това твърди изследване на Едуард Суарес от Университета Дюк, проведено сред 210 души през 2008 г.

Нещо повече: друго проучване, направено сред 6 000 участници, от Университета на Уоруик през 2007 г., доказва, че жените, които спят по-малко от пет часа на ден, са два пъти по-застрашени от високо кръвно налягане от дамите, които спят поне седем часа. Интересното в случая е, че подобна зависимост не е открита при мъжете. Спящата красавица трябва да се буди единствено от своя часовник.

1. Докторът може да познае, че едно момиче е девствено

Дори с десетократно увеличение докторът не може да бъде сигурен дали пациентката му е девствена или сексуално активна. Това показват данните от няколко нови изследвания. Не е толкова просто колкото да търсиш дупка в химена, защото там винаги има дупка.

„Все още има хора, които мислят, че девствената ципа запечатва вагината до първия сексуален контакт, но това не е така”, казва д-р Рейчъл Врийман от Университета на Индиана, която е автор на книгата „Не гълтай дъвката си”. В редките случаи, в които наистина няма дупки в химена, кръвта от цикъла на жената се насъбира около матката и причинява сериозни възпаления, уточни Врийман.

Екип на fortisimo.eu (снимка: stock.xchng, jewlicious.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар   Ново изображение
   Сподели във Facebook

   Реклама

   СВА - каталог с намаленията

   Още статии

   Реклама


    
   ГАЛФ


   Вход за потребители

   Слушай Форте радио он-лайн

   Още от Това е лично

   Да изберем 24 май за Национален празник на България!

   Лично във Facebook

   
   Κατασκευή ιστοσελίδων
   joomla modules templates
   You are here: Home Това е лично Това е лично Митове за женското тяло

   Приятели

   • Форте радио - силата да бъдеш информиран
   • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
   • Лимонче с лед - блогът на Рошо
   • Бела - онлайн издание
   • ШУМ.bg - newspaper online
   • Шумен City - Порталът на Шумен
   • TheSown.info – блогът на Венци Сотиров

   Контакти

   Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

   • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
   • Телефон: 088 683 538 6
   • Email:  и
   • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414