Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Защо са толкова скъпи пуканките в киното?

Е-мейл Печат ПДФ

Често си задавам въпроса от заглавието, но проблемът с огромните надценки не се крие единствено в луксозните мултиплекси. Толкова много продукти около нас се продават с немислими надценки.

Понякога в процентно отношение плащаме 5 000% повече от себестойността на стоката.

Но пуканките в киното са изключително популярен международен пример за яка печалба на гърба на хората, които са отишли да се забавляват. Както и да го смятаме шепата пуканки, мазнината, солта, електричеството и картонената кутия не могат да струват повече от 10 – 20 стотинки, а пакетът се продава за 3 – 4 лв. Според изследванията в САЩ чистата печалба от пуканките там е 900 – 1200%. Оправданието е, че така се компенсират ниските цени за кино. А някой знае ли, че цената за филм в САЩ е 20 долара? Точно толкова, колкото струва и DVD изданието на същата лента. В Израел, например, въвеждат закон, който да регламентира цените на пуканките и разхлаждащите напитки в киносалоните.

Във fortisimo.eu ще изброим осем от най-надценените стоки, намиращи се на пазара. Днес ще прочетете първите 4, а утре останалите.

Гримове – дамите дават луди пари за ружове и сенки, без да осъзнават, че те се състоят от 80 – 90% прах. Останалите съставки са восък, ароматизатори и масло. Та, как ви се струва да плащате за мръсотия?

Бутилирана вода – у нас уж имаме традиция в запечатването на изворни и минерални води, но проучване в Америка, показа че там „изворните води” са всъщност пречистени чешмяни. В повечето случаи себестойността на водата не струва почти нищо, но плащаме за удобството да купуваме H2O навсякъде.

Поздравителни картички – колко може да струва една цветна хартия, независимо колко лъскава или дебела е тя? В търговската мрежа средната цена на картичките е между 2 и 5 лева. Тази сума е изключително надута и не може да се оправдае с абсолютно никакви аргументи. Едва ли е проблем да остане някакво количество непродадени или намачкани картички, тъй като производителят не е платил колкото за производството на една кола… Често една картичка струва по-скъпо от цял пакет хартия.

Мебели – тук средната надценка е 200 – 400%, но можем да станем свидетели и на далеч по-мащабни увеличения. Интересно е да се запитаме как няколко сковани дъски струват повече от един телевизор.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов
(Снимки: bucharestexpat.com, jumpopress.com, makeuppro-online.com, spalni.org)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Защо са толкова скъпи пуканките в киното?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414