Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Фитнес? Да започнем от нулата!

Е-мейл Печат ПДФ

Фитнесът не е никак лесен спорт. Той изисква много средства, време и знания. Това обаче не бива да ви плаши. Трябва да ви амбицира.

Нещата се учат постепенно – нужно е само малко желание. Тази статия е за всеки, който иска да започне да променя себе си, но не е набрал нужния кураж.

Най-добрият стартов вариант е да си осигурите фитнес инструктор. Много е трудно да се намери добър треньор в залата, но за ориентир трябва да ви служат следните показатели:

1. Истинският фитнес инструктор ще ви изготви индивидуална програма едва след като е прекарал с вас поне две тренировки.

2. Стартовият пакет от упражнения трябва да включва по едно за всяка мускулна група – нарича се кръгов комплекс. Честотата на тренировките може да бъде три пъти в седмицата (понеделник, сряда и петък). В първите от 14 до 30 дни обаче и по две посещения в залата ще бъдат достатъчни. Тялото ви ще изпита толкова голям шок от натоварванията, че тридневните мускулни трески са ви гарантирани.

Много инструктори пропускат този кръгов етап. Те моментално прилагат най-стандартната тренировъчна практика за напреднали (понеделник – гърди и бицепс, сряда – гръб и крака, петък – рамене и трицепс). Това е невероятна грешка, която може да доведе до сериозни контузии. Не бързайте за никъде. Тренировките с по едно упражнение за всяка мускулна група са абсолютно задължителни през първите 6 седмици. По преценка на инструктора този срок може да бъде удължен до 14 седмици, но не повече.

3. Добрите треньори ще ви научат как да разгрявате правилно цялото си тяло. Те ще държат да правите загряваща серия преди всяко упражнение, която включва петнайсетина повторения с леки тежести. Важно е да не бързате – уредът се вдига за същото време, за което се и пуска.

4. Ако имате килограми за сваляне всяка ваша тренировка трябва да започва и завършва с аеробни упражнения (например с крос тренажор). Ако обаче подкожните ви мазнини надхвърлят 30% – то тогава задължително трябва да посетите личния си лекар, който ще ви насочи към диетолог. Хора с подобни мастни стойности се определят като затлъстели, а това е болестно състояние, което води до злокачествени изменения в тялото.

5. Ако намирането на добър инструктор се окаже голям проблем, то може и да се доверите на някой по-опитен приятел. Той обаче трябва да има поне двугодишен фитнес стаж. Ако следвате инструкциите, поместени в този материал, то бързо ще усетите прилив на самочувствие. Помнете, че първите 4 месеца от тренировките носят най-големи визуални изменения.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: contentwire.com)

 

2 коментара

  1. 3 седмично цялото тяло може да се тренира и 6 и повече месеца. Но е факт, че някой прибързват и се мислят за " напреднали"
  2. Има ли разлика в фитнеса за мъже и жени освен в тежестите

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Фитнес? Да започнем от нулата!

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414