Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ритъмът в нас

Е-мейл Печат ПДФ

В средата на лятото или кой знай в коя негова част сме… Тези периоди и понятия вече не ни вършат работа. Всъщност дали някога са ни вършили някаква работа освен да успокояват или успиват ума ни с идеята, че има ред.

И този ред е официален, съобщен дори по „телевизията”…

Вече не е така. А то винаги не е било така. Човекът е познавал и участвал с циклите на природата непосредствено и реално, защото е чувствал със сетивата си какво се случва. Неговото тяло е вибрирало и танцувало с ритъма на земята и това не е било знание, което да е написано, прочетено и научено.

Това е била мъдростта на плътта, знанието, заложено в нашите клетки, до което достъпът е бил разрешен винаги, но все пак сме забравили за това.

Странно или не, но днес мнозина от нас са вече зависими от доставката на информация отвън – как да се облечем, какво да пием и ядем, какви са показателите на кръвното, урината. И въпреки, че сме заляти с какви ли не факти, все по-малко ориентирани се чувстваме. Защото не се доверяваме на вътрешния си ориентир.

Сигурно се питате къде е този вътрешен ориентир и защо никой не умее да го ползва.

Той е в нас, в тялото, в неговата вътрешна разумност да се саморегулира, да поддържа ритъма на живота в себе си и да се адаптира към ритъма на живота отвън – тук и сега на нашата планета. Това знание не се учи, просто защото то вече е в нас, но спи. Може да се преживява, като допуснем да се случва с доверие и активност.

Все пак, можем да го пробудим, като се научим да го допускаме, да се вслушваме и водим от вътрешния си ритъм.

А какво е ритъмът?
Редуване на различности – на тишина и звук, на покой и активност, на сила и слабост, на бяло и черно. Ритъм има, когато нещо прекъсва и отново започва и това случване носи в себе си хармония и смисъл. Целият живот е базиран на тази идея – да започне и да свърши нещо, за да отвори пространство на нещо следващо и всичко това да става в динамична хармония. Това е танцът на живота, танцът на общуването и взаимодействието.

Все пак трябва да започнем от някъде, за да пробудим своята вътрешна мъдрост. И дори да започваме всеки път, когато се усетим спрели и застинали в рутина.

Може би от тези простички, но позабравени идеи. Те са в основата на две инициативи на екипа от Холистичния център New Age в Шумен.
Първата вече е в ход – всеки вторник и петък правим група за танцови импровизации заедно с д-р Весела Дончева, а това, което предстои, е поредица от събития съвместно с Brand Dance Studio.

Тя стартира с „Вечер на стихиите” на 28-и юли (сряда) от 20 ч. в кафенето на Холистичния център. Самата вечер е изненада за всички нас, тя е покана да се свържем със собствения си ритъм и да го споделим с другите.

За fortisimo.eu – Венета Савова от Холистичен център New Age Шумен
Снимки:
www.sxc.hu

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ритъмът в нас

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414