ФортисимоСъвместен живот на децата с домашните любимци

Е-мейл Печат ПДФ

Колкото и често да притеглям за и против домашните любимци и всичките животни, гледани на село, установявам, че в двора ни е по-чисто и безопасно от бактерии, отколкото в градските градинки, където разхождаме децата и кучетата си.

Затова се допитах до един от най-известните специалисти за домашни любимци – д-р Милен Джамбазов, млад ветеринарен лекар, в чийто кабинет ежедневно идват четириноги любимци.

„За да си човек, бъди му приятел” – това е мотото, което е останало в съзнанието на д-р Джамбазов още от дете. Прочита го за първи път на заглавната страница на списанието „Моят приятел – кучето” и много му харесва. Дали е възможно децата да растат заедно с домашен любимец, дали е възможен такъв съвместен живот?

Неговото мнение е „Да, даже е препоръчително!”

Една случка, която ми разказва: „Преди няколко години родители бяха подарили на сина си куче от породата Боксер. Момчето беше на възраст около 13-14 години и вероятно влизащо в пубертета, беше много буйно и непослушно. След всяка наша среща в периода на профилактиката на малкото боксерче, родителите с радост заявяваха, че момчето е станало по – дисциплинирано, по-отговорно от както е започнало да се занимава и грижи за малкия любимец. Сутрин е ставал рано без да мрънка и винаги по едно и също време е изкарвал любимеца на разходка. В процеса на израстване на кучето се е създал ежедневен режим, който е бил полезен и за двамата. Домашните винаги са били написани, защото после е знаел, че ще има заслужена игра с кучето”.

Много често родителите се притесняват, че тяхното дете ще развие алергия към домашния любимец. Досегашните медицински твърдения бяха, че присъствието на домашни любимци увеличава риска от развитие на алергии при децата. От направените множество изследвания и тестове обаче е видно, че е точно обратното. Много по-малко вероятно е да проявят и развият алергия децата, които са израснали през първата година от живота си съвместно с един или повече домашни любимци, отколкото тези деца, които са израснали без такива. Още нещо, с повече от 75% е намален рискът от проява на други алергии – примерно към полени или други по-често срещани алергени.

Според доктора много повече внимание трябва да се обръща на редовното обезпаразитяване на домашния любимец за вътрешни и външни паразити, тъй като много от тях могат да са нежелани „гости” и за хората.

Независимо от това дали домашният любимец е куче, котка, хамстер, декоративен заек или декоративна птица на децата трябва да е ясно, че той не е жива играчка и отношението към него трябва да е такова каквото детето иска да е към самото него – с любов и внимание в ежедневните грижи.

Това, че тези създания не могат да говорят, или поне ние не ги разбираме, съвсем не означава че те са просто животни или че са нещо по-нищожно от нас самите, напротив.

Обичайте ги! Те ще накарат децата ни да бъдат по – добри и отговорни!

За fortisimo.eu – Десислава Кръстева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Съвместен живот на децата с домашните любимци

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414