Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Защо сънуваме кошмари?

Е-мейл Печат ПДФ

Въпреки че кошмарите често действат негативно на нервната ни система, създавайки усещане за страх и тревога, те могат да се окажат и доста добри предвестници.

И тук не си говорим за противоположното тълкуване на сънищата, при което хубавото вещае лошо, а лошото – хубаво.

„Кошмарите са полезни за нашето оцеляване като индивиди и ако не бяха, досега да са изчезнали по еволюционен път”, казва Дидри Барет, психолог в Харвардския университет. Неговата теория, публикувана на страниците на lifeslittlemysteries.com, твърди, че кошмарите посочват страховете, с които трябва да се справи нашето съзнание. Лошите сънища сигнализират за опасности от всякакъв тип. В миналото такива опасности са били нападения от животни (много чест сън и в настоящето, наследен от грижите на предците ни). В днешно време тревогите ни все по-често се свързват с пожари, наводнения, убийства, грабежи и катастрофи. Повтарящите се кошмари изкарват на светло страховете ни, а след като ги назовем с думи, ние знаем с какво да се борим. При изяснените тревоги е задължително да успокоим и съзнанието си. Как става това?

Как да спрем еднотипните кошмари?

Най-лесният вариант, който ни препоръчва Дидри Барет, е да измислим развитие на страшния сън, което да ни устройва. Предварително да знаем как ще излезем от критичната ситуация. Много хора предпочитат сами да нокаутират престъпника, който ги напада, а други се настройват да получат помощ от трето лице. Определени хора убеждават подсъзнанието си с радикални аргументи, а за други от полза се оказват метафоричните решения.

„Веднъж като измислят края на съня, хората могат да го репетират в будно състояние, а също така и докато се готвят да заспят. Трябва да си напомнят често желаната развръзка – ако кошмарът се повтори”, съветва ученият от Харвардския университет.

Преди да промените сюжета на един кошмар – психологът предупреждава, че непременно трябва да разгадаете неговото значение. В повечето случаи страшните истории в сънищата ни са просто отражения на страховете ни в реалността.

От културологична гледна точка кошмарите винаги се свързват с някакъв преход или промяна, която трябва да преминем. Те са водач във взимането на решения. Установено е, че сънищата ни стават все по-тревожни – щом усетим липса на стабилност: икономическа, семейна, професионална…

В повечето случаи хората могат сами да се справят с кошмарите, но моментално трябва да потърсят професионална помощ ако страшните сънища ги изтощават или изнервят или ако пък заради тях не смеят да заспят.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: lifeslittlemysteries.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Защо сънуваме кошмари?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414