Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Почивка в парка!

Е-мейл Печат ПДФ

Колкото повече чета за ползата от фитнеса, толкова по-малко ме привлича мисълта да вляза във фитнес зала, особено в хубав ден като днешния.

Не съм противник, но и не съм привърженик на „извайването” на тялото с кански усилия и съмнителен резултат, при това в затворено помещение.

Моят избор е съчетаването на приятното с полезното, тоест дългите разходки, при които приятната умора се съчетава с красивите гледки и чистия въздух. Почти всеки български град разполага с естествен или изкуствен парк, винаги много посещавани и със задължителна грижа на общините към тях. Като „прилично” до скоро определях състоянието и на любимото ми място за разходка – ПП „Шуменско плато”.

1300-тата стъпала до паметник „Създатели на българската държава” от години са обичан маршрут за разходка на шуменци, а хората които избират този начин за разтоварване и почивка от градския шум са все повече. Увеличават се обаче и възмутените от занемареното състояние, както на пешеходния подход към паметника – стълбите и серпентините, така и на пътя.

През изминалата доста снежна зима подходът за пешеходци към паметника беше достъпен само за ентусиасти, готови да газят из преспите и да се спускат „на магия” надолу по пързалката, получила се от стъпалата. През пролетта се появи крехка надежда с макар и символичното почистване на растителността и отпадъците, след като слънцето най-после стопи дебелия сняг.

В разгара на лятото стълбите и пътеките отново са обрасли с трева, растителността вече стеснява значително и пътя. Кошчетата за отпадъци са препълнени и често, дори при добро желание няма къде да изхвърлиш опаковка или бутилка. И докато дирекция ПП”Шуменско плато” намира средства и сили да поддържа в прилично състояние местата за почивка и да подновява изпочупените съоръжения по детската екопътека, то ангажиментът на общината към пешеходния и автомобилните подходи „потъна” в кризата. Едва ли е възможно за поддръжка на парка да се разчита само на хората, които евентуално ще получат работа по програмата „От социални помощи към заетост”. Програмата от години работи с ограничен бюджет и срокове.

Убедена съм, че ПП „Шуменско плато” е любимо място за почивка и на общинското ръководство. В крайна сметка, при лошото състояние на Градската градина и в разгара на строителните работи по програма ИСПА, които не са приключили дори по централната улица, платото е единственото спасение на шуменци в жегите. Значи поддържането на подходите си струва парите! Поне това е мнението на шуменските данъкоплатци.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Почивка в парка!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414