ФортисимоОткровено за кърменето

Е-мейл Печат ПДФ

Зарадвах се и дори се вдъхнових от идеята, че има специална седмица, при това световна, посветена на кърменето. Да, аз съм майка на 6-годишна дъщеря. Това обаче не е достатъчно, за да се вдъхнови една жена от темата за кърменето.

За много дами това е обременително последствие от родилния акт и нещо, което създава дискомфорт на тялото, води до обвързване и куп неприятности, свързани с и без това сложното ежедневие на една родилка. Това всъщност е вярно.

Като повечето млади и неопитни родители аз също не знаех какво ме очаква след раждането на детето ми. Това почти винаги е изненада, дори и за вече придобилите опит. И може би в това има смисъл, магия или предизвикателство.

Да, в това, сега откривам, се крие голямото предизвикателство да останем в доверие спрямо мъдростта на самия процес на раждането, в самото съвършенство на тайнството да породим с телата си ново тяло и нов живот.

Сега разбирам – вълнувам се от темата за кърменето не поради чисто медицинските й параметри, които са наистина интересни, а поради това, че чрез този процес на отхранване на моето дете аз открих и се срещнах с магията на общуването на двете тела – моето и на детето ми. Дори нещо повече – оказа се, че този процес е дотолкова дълбок и съвършен, че повлиява и се влияе от цялата семейна среда, в която се появява новият човек. Защото кърменето е процес на общуване и е начин да се научи майката и детето да са заедно, но вече като две отделни тела. И още – защото физиологията и психологията на кърменето като преживяване формира навици, нагласи и усещания, които ни водят през целия ни живот.

Всъщност, аз съм поддръжник на естественото хранене на децата. Не отричам обаче и алтернативите. Затова няма да влизам в спорове за или против. Да, те са интересни, защото в говоренето и за едното и за другото хранене научаваме все повече и за двете.

Все пак, моето пристрастие идва от преживения ми опит. И от осъзнаването вече няколко години след това, че когато позволим да се доверим на естествените механизми на нашето тяло и в доверие ги преживеем, тогава откриваме тяхната мъдрост и полезност. По-скоро се връщаме към нея, защото тя  е вътре в  нас.

Споделям своите мисли и в желанието си да възстановим свещеността на женската природа, а това става само когато я признаем, опознаем и преживеем.

Това е път, който стои пред нас все още неизвървян. В последните десетилетия тече интензивен процес на балансиране и хармонизиране на женската енергия и за мен е важно да подкрепим всеки повод да общуваме откровено за женствеността във всичките й прояви. Майчинството е само една от проекциите на женствеността. А пък кърменето е нейната емблема.

В подкрепа на този процес и на регионалните инициативи в рамките на  световната седмица на кърменето Холистичният център „New Age” в Шумен става домакин на представянето на новата книга „Азбука на кърменето” на Гру Нюландер от д-р Севдалина Стойкова. Събитието ще се състои в понеделник 2-и август от 17 ч.

За fortisimo.eu – Венета Савова от Холистичен център „New Age”, Шумен (снимки: sxc.hu)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Откровено за кърменето

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414