Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Перфектното семейство е мит

Е-мейл Печат ПДФ

Традициите и религията ни учат, че „перфектното семейство” се състои от любяща майка и силен баща, които отглеждат две деца. По възможност момче и момиче.

Този стереотип наскоро беше подчертан от археологична находка в Германия, където бе открит масов гроб на 4 600 години. В него стоят тленните останки на 13 души, повечето от които деца.

Двама възрастни обаче са отличени като съпрузи. Положени са един срещу друг с допрени ръце. Чрез ДНК тест учени от университета в Бристъл установиха, че двойката е погребана с двете си деца. За изследователите това е най-старото доказателство за наличието на перфектното семейно ядро.

Тази информация ни докосва емоционално, защото детайлите пасват идеално на съвременните европейски разбирания за семейство. Нещата обаче не са чак толкова прости. Четирима от погребаните са свързани помежду си, но останалите 9 души нямат нищо общо в кръвен аспект. Така че присъствието на другите „странници” по-скоро размива идеята за „перфектното семейство”.

От културологична гледна точка хората живеят във всевъзможни групи. В полигамните общества мъжете имат право да се женят с няколко жени, стига да могат да си го позволят. Разширеното семейство обитава един дом с всичките си наследници.

В Бали тази традиция се е превърнала в бизнес. Полигамни семейства предлагат на туристи да отсядат в техните домове. Тази „хотелиерска” практика се възприема като най-екзотичната оферта към чужденците.

Има обаче и култури, в които на жените се пада удоволствието да разполагат с няколко съпрузи. В Южна Америка, например, се възприема идеята, че едно дете може да има няколко бащи, тъй като майките са свободни да правят секс с няколко партньори.

В Масо, Китай пък жителите образуват големи семейни групи, където цари матриархат. Всъщност, мъжете дори не формират нови семейства, а отиват вечер в определена група, за да се плодят, а после се връщат при майките си.

Нито един учен не може да потвърди кога основната форма на съжителство е станала семейството от мъж и жена, както го възприемаме днес. Антрополозите предполагат, че първоначално са се формирали групи от сестри, които отглеждали своите деца, без мъжете да имат роля във възпитанието. В тази връзка отношенията жена – жена били най-важни.

Ако се замислим, дори и днес в европейското ни общество „перфектното семейство” е голяма рядкост. Около две трети от децата живеят с разведени родители, а 9 процента от подрастващите се отглеждат само от своята майка или баща. Една четвърт от възрастните пък живеят сами…

Това обаче не означава, че не принадлежим към някакво семейство. Често израстваме в твърде близки отношения с приятели или доведени братя и сестри. Не са редки случаите, в които живеем съвместно с тях – поради икономически или сантиментални причини. За много деца истинският родителски авторитет пък пада върху техните баба или дядо.

Тринадесетте души, намерени в древния германски гроб, не са погребани заедно защото са кръвни роднини, а защото са били важни един за друг. Били са свързани по някакъв начин, независимо дали емоционално или социално.

Не винаги образуваме „перфектни семейства”, но пък задължително се обединяваме в най-различни групи. Това е част от човешката природа.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов
(снимки: teenymanolo.com, missfath.com и typepad.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Перфектното семейство е мит

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414