Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ризорт ми дай…

Е-мейл Печат ПДФ

Не ми беше необходима двуседмична почивка на морето за да се убедя, че след СПА вълната е дошла модата на Rezort (Ризорт) комплексите. Разбира се, че нищо не пречи двете да си вървят ръка за ръка.

От север на юг по българското Черноморие е пълно с комплекси, които се стремят да вкарат гостите си зад оградата и да им предоставят всичко необходимо за една пълноценна почивка – без да им се налага да ползват външни услуги.

Ризорт комплексите задължително предоставят пряка връзка с плажа и морето, но до тях също е задължително да преминеш през създаден специално за теб басейн с всякакви съпътстващи услуги. Разбира се, че е задължително да има и детски басейн. Така е много възможно да си избрал почивка на море, но през цялото време да го гледаш от терасата на хотела след като си изкарал плажа край басейна.

Ризорт комплексите предоставят редовно хранене по час, но задължително съдържат достатъчно кътчета за компании, които искат да си приготвят храната сами. Има и междинни варианти, при които хем си на барбекю, хем скарата ти я приготвя друг.

Ризорт комплексите не фокусират услугите единствено към пасивната почивка, а се стремят да ти предоставят условия за практикуването на различни спортове. Задължителни са тенис кортовете, велосипедите и игрищата за волейбол или футбол.

Ризорт комплексите са днешните къмпинги довели да десетки обяви за продажба на къмпинг оборудване с 70% отстъпка.

Откривайки благините на модерната морска почивка попаднах в „Гетото”. Остатък от легендарен морски къмпинг. Парче земя до живописен залив с прекрасна плажна ивица и спокойна морска вълна. Три каравани скрити зад високи стени от плет, около които стърчат прокарали домати. В средата на „Гетото” расте дива ябълка. Естествен център на всеки лагер. В хладилника задължително се поддържат количества за внезапно спретната салата, мастика и ракия. Модерността е пробила с интернет връзка, електричество и ток, но другото нарочно е оставено извън плета.

Какво е „Гетото”? Носталгия? Жалба и спомен за отминалите времена на „къмпинг културата”. По-скоро естествен стремеж към все по-липсваща романтика и свобода. В „Гетото” няма часовник и календар. Хранене по час и предварително записване за корта. В „Гетото” за седмица ставаш част от друго общество. Пееш, пиеш, радваш се или спориш с други хора. Тук компанията е важна докато в Ризорт можеш да си останеш анонимен.

По своите външни белези „Гетото” също е Ризорт, но качеството на почивката тук е друго. Базирано на човешки ценности, които не се повлияват от модерността и времето. Затова то си остава желано място за морска почивка на успели хора, семейства, задължително пристигащи там всяко лято, или задружни компании.

Мнозина са убедени, че за да изглеждат днес „отворени” е добре да почиват в Ризорт. Хората от „Гетото” пък са такива, които не се стремят да изглеждат, а се чувстват отворени.

Няма да ви кажа къде е „Гетото”, за да не намаля шансовете си да наема каравана за следващото лято. Питам се обаче, защо следваме модата, а после се опитваме да изградим друга, която да ни върне към истинските неща. Защо правим СПА и Ризорт, а призоваваме към развитие на „селския туризъм” примерно?

P.S. – Размисли от джакузито в един хотел, който гледа към един къмпинг

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимки: vakancii.eu и businesstravel.bg)

 

2 коментара

 1. Браво Иване, интерно и вярно ! Почивката ти се е отразила добре и си в обичайната си форма !!G
 2. .....това е пица-барът и след него по пътечката към дюните и плажа се намира "Гетото" - от едната страна е реката, граничеща с къмпинга , с тръстика, въжени мостчета и жабешки хор ; от другата страна е плочника на Спа-комплекса с всичките си красоти. Гетото е между тях - с 3 -4 каравани между дръвчета, градинки с цветя, хамаци ...цялото е покрито с маскировъчни мрежи, оградено с ракитници и тръстикови параван-стени! Екзотично съчетание на лукс и Робинзонщина - невероятно райско късче с атмосфера ...Но за нея, трябва да се разказва много по-подробно и подобаващо...:)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Ризорт ми дай…

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414