Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Пречи ли музиката на работата?

Е-мейл Печат ПДФ

Учените нещо не могат да се оправят с музиката. Едни казват, че тя ни стимулира и благодарение на красивите хармонии ставаме по-концентрирани и трудоспособни. Други не са съгласни с това твърдение.

Нотните терапии обаче не се прилагат само при хората. Мнозина вярват, че растенията, подложени на музика, порастват по-бързо и стават по-красиви. Наскоро пък бе съобщено, че отпадните води в Североизточна Германия се пречистват със симфонии и оперети, написани от Волфганг Амадеус Моцарт. Творбите на гениалния композитор стимулирали микроорганизмите да разграждат по-бързо мръсотията.

Не ми се иска да навлизам в темата за „Моцартовият ефект”, защото резултатите от повечето научни експерименти си противоречат. Тази година, например, Факултетът по психология към Виенския университет обяви, че слушането на музиката на Волфганг не ни прави по-умни. Изследователите обаче обявиха, че хората, които слушат музика, независимо каква е тя, се представят по-добре на тестове. И то само, защото имали допълнителен стимулант.

В началото на тази седмица обаче бяха представени резултати от мащабно проучване на канадски учени. Уви, според него музикалният фон по време на активна умствена работа само може да влоши качеството на труда. Изследователите признават, че музиката спомага за борбата със стреса и депресивните състояния. Тя можела да ни успокои и дори да стимулира желанието ни да учим, но нямало как да ни накара да се съсредоточим по-успешно върху работата си.

Канадският експеримент се състоял в презентация, която показвала разнообразни предмети. Тестовите групи са се опитвали да запомнят обектите от слайдшоуто докато слушат няколко типа музика, а в последния етап звуците били изключени.

Оказало се, че всеки един стил музика намалява способността на доброволците да възстановят списъка с показаните предмети. Според изследователите акустичното въздействие пречи на мисловната дейност, тъй като възпрепятства възприемането на междинната информация.

Съветът на изследователите е музиката да се слуша само преди началото на умствената дейност. Канадците признават, че ритмите бързо ще изгонят напрежението и ще позволят на успокоения ви мозък да даде максимума от възможностите си, стига след старта на работата да няма друг дразнител.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Пречи ли музиката на работата?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414