Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Израел – красиви цветя и скучни празници

Е-мейл Печат ПДФ

altЕдна от мечтите ми – да отида в Израел, е вече реалност. Като християнка, мечтах да се докосна до местата в светите земи. Всеки ден хиляди туристи преминават през столицата Йерусалим, за да посетят Божи гроб,  или да идат на Стената на плача, надявайки се да се сбъдне онова, за което мечтаят.

Мечта, написана на лист хартия. Съкровени желания, молитви и пожелания, за които се вярва, че поставени в пролуките – стигат директно до юдейския Бог.

Около храма е пълно с дюкяни и магазинчета, откъдето те подканят да си купиш сувенир за здраве. Повечето, както и аз, си купуват икони. След това влизат в храма, за да им ги осветят. Православните свидетелства за Поклонник на Божи гроб се издават от Йерусалимската патриаршия. Ала листът хартия, който получаваш, не може да се сравни с емоциите, преживени докато се докосваш до мястото, където е бил Бог.

alt

Посетих Витлеем - градът, в който е роден Исус. Църквата Рождество Христово е една от най-старите и все още действащи. Състои се от две части – базиликата Рождество Христово и римокатолическата църква Св. Катрин.

Надявам се да не звуча недипломатично, но тук останах приятно изненадана, най-вече от гостоприемството на арабите. После прескочих още веднъж до Палестина. Като че ли – за да съм сигурна в това, което ви разказвам. Минах границата пеша, тъй като таксито от Йерусалим ни остави до там. Евреи нататък не пускат.

alt

Ходих в арабски ресторант и в едно от най-предпочитаните заведения за сладки изделия във Витлеем. Посрещаха ни усмихнати хора. Любопитни и приказливи. Защо все съм мислила, че добрите са само от другата страна на границата? По време на престоя си в Израел живях основно в Яфо. Така правят повечето българи, и то от години насам.

alt

Най-често задавания ми въпрос беше дали съм омъжена. Мъжете там не се интересуваха дори как се казвам. Интересно… Финтирах ги. Купих си евтина халка и тръгнах едва ли не с протегната ръка. Обясниха ми, че това било нормален въпрос, който ориентира ергените докъде могат да си позволят да стигнат с флирта. Значи, брачната халка все още има информативен характер някъде по света!

alt

В Израел хората проявяват уважение и страхопочитание към  семейните и не ги закачат. Добре де, но на мен и без това ми беше писнало да ме канят всяка вечер на дискотека или разходка в старо Яфо. Така че евтината халка на лявата ръка свърши добра работа.alt

Едно от нещата, които никога няма да забравя, са многобройните красиви цветя. Навсякъде. Пустиня било! По време на една от обиколките ми из страната първо видях как поставят маркучите за капково напояване, а след няколко дни цветята вече красяха поредното кръгово движение. Пред очите ми за пет дни се появи чисто нов асфалтиран път. А тук, в моя роден град, заварих ремонтни дейности, започнали преди месец. Израел наистина превръща пустинята в цветна градина.

alt

Няколко дни преди да се върна в България разбрах, че ще посрещна и еврейската Нова година – Рош а Шина. Ако не ми бяха казали, нямаше и да разбера. По нищо не личеше, че ще има празник. Единствено лампичките, които и ние слагаме по Коледа, подсказваха за това. Разсмях се когато разбрах, че и тази бедна украса е поставена от арабите-мюсюлмани, които по това време честват Рамазан.

alt

Моите приятели решиха, че ще посрещнат Новата година на плажа и бързо спретнаха две торби с „празнична храна“. Възприех това като културен шок, който нямам желание да задълбочавам, и тактично се измъкнах с предстоящото ми пътуване към дома. Трябва да докарам тези хора за Коледа в България. Може да не сме царе в капковото напояване, но имаме за споделяне добри практики в областта на празниците.

За fortisimo.eu – Ася Йорданова

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Израел – красиви цветя и скучни празници

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414