Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мисли глобално, яж локално!

Е-мейл Печат ПДФ

„Мисли глобално, яж локално!” Може и да не цитирам точно, но смисълът е този. Прочетох го на някакъв рекламен билборд по морето. Беше преди години, но често се сещам за този призив.

От една страна имам чувството, че той ми казва много, а от друга страна съм с усещането, че посланието му не ми носи нищо. Най-често го пречупвам през призмата на регионалните и националните медии и естествено свързаните с тях възможности за реклама.

Простичко е. Регионалната медия се стреми да мисли глобално докато разчита на постъпления от местния рекламен пазар. Същото прави и националната медия. Стреми се да мисли глобално и генерира приходи от националния рекламен пазар.

Въпросът е, че глобалното мислене винаги води до „глобално” действие. По-скоро до опит за такова. В медийния свят това добре се илюстрира с процеса на окрупняване. Регионалните медии стават част от национални вериги, които пък са част от мултинационални компании. И точно когато си помислим, че сме дали аргумент против този призив – всъщност го доказваме. Мултинационалните медийни компании, които по дефиниция мислят глобално, всъщност стъпват на едни пазари и се хранят локално. Очевидно това е естественият ход на развитие, което пък прави фразата сполучливо рекламно послание.

Вчера гледах резултатите от национално представително социологическо проучване на Маркет линкс, цитирано в управленската концепция на генералния директор на БНР Валери Тодоров. Данните за националната радиоаудитория недвусмислено показват, че българският радио ефир отдавна е прегърнал идеята за глобалното мислене и локалното папкане. В наблюдаваните седем града, където БНР има и регионални програми, се виждат само две изключения. Водещите позиции на независимите регионални програми на радио „Ултра” в Благоевград и „Форте” в Шумен.

Изключенията често потвърждават правилото, но абсолютно винаги задават и въпроси. Основният в случая е как регионалната медия днес може да съществува самостоятелно против естествения процес на глобалното мислене и локалното ядене?

Единственият възможен отговор е в опита да подмени модата с друг ефектен призив: „Мисли локално, яж глобално!”

В помощ на това романтично усилие са всички доводи за цветността на местния ефир в глобализиращия се свят, удовлетворяването на интереса на местната общност и съхранението на нейната идентичност.

Проблемът е, че като всяко романтично усилие – то изисква повече работа от страна на всички. Повече работа от самата регионална медия и от участниците в рекламния пазар. А това само по себе си е излишно неудобство в глобалния свят.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Мисли глобално, яж локално!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414