Фортисимо – това е лично!Почивка на Рибарица

Е-мейл Печат ПДФ

Бях чела, че отпуск за няколко дни никога не е достатъчен. Два - три дни са необходими за адаптация от работен режим към почивка и тогава едва се откъсваш от стреса и обичайното ежедневие.

Винаги съм гледала на статистиките, като нещо което не ме касае, но този път изпитах на гърба си установените данни от проучвания относно почивката.

След два дни дъждовно време и адаптация в планината, след дилеми в мен, от рода на: какво правя тук и по-добре да си тръгвам, най-сетне се отпуснах и видях всъщност къде съм.

Почивка на Рибарица и Трявна

Рибарица. Казват, че това е най-дългото село в България – разположено е покрай река Бели Вит и многобройните и притоци и пътя в продължение на 12 км. Подобно на родопските села.

Различното обаче е в живописния пейзаж. Има една мекота във формите на Тетевенския балкан. Мекота и разнообразие от цветове. Покрай пътя и реката от двете страни се редят чудни къщи, опасани от зеленина и цветя. Прекрасно място! Дори хотелите и новото строителство не са натрапили безвкусица и дразнещи смесици от различни стилове.

Почивка на Рибарица и Трявна

Знаех си, че има места, тук, в България, чиято красота все още не познавам. Може да звучи клиширано, но не случайно, прочетох на две места в селото Вазовите думи: “Ако не бях дошъл в Тетевен, и аз щях да бъда чужденец на Майка България”.

Местата, които си струва да посетите в района на Рибарица и Тетевен са много и леснодостъпни. Дори и да не сте върл планинар, ходенето пеша няма да ви затрудни. В местността Костина в Рибарица се намира лобното място на Георги Бенковски. Там покрай река Вит има живописни полянки за пикник, с изградени беседки дори. От центъра на Тетевен, покрай пазара, тръгва път към местността Козница. Донякъде можете да стигнете с кола, а ако имате достатъчно енергия и хъс, давайте пеша. Асфалтов път води до началото на екопътека за водопада Скока.

Почивка на Рибарица и Трявна

Оттам се върви 600 метра пеша само покрай река Козница. Отдясно на водопада се намира едно малко пръскало. През зимата, казват местните, пръскалото се превръщало в дебела ледена кора, изпъстрена с висулки и често е обект на катерене за професионалисти и любители. От другата страна на Тетевен, срещу местността Козница, се издига връх Острич. И както подсказва името, той има конусовидна и заострена форма. Точно на острия връх е построен параклис „Покров Богородичен”.

Почивка на Рибарица и Трявна

Струва си да се изкачите дотам. От върха се открива невероятна гледка към Северна Стара планина. Вижда се и Гложенският манастир, непристъпен, кацнал на 400 метра под връх Камен Лисец.

Ключът от Параклиса, кацнал на самия връх, се пази в кметството на площада на село Бабинци. Местните хора са много любезни и го предоставят на всеки, решил да изскачи Острич. Това село ще запомня и с невероятните малинови плантации по широките поляни.

Почивка на Рибарица и Трявна

На няколко места в селото има рибарници, където може да се пробвате да ловите пъстърва, а след това могат и да ви я изпекат. С нея непременно опитайте тетевенска сливова отлежала. Не пропускайте да хапнете и тетевенска саламура (рибена чорба от пъстърва), типична за региона. Удоволствието ще бъде пълно, ако го направите в заведение край реката.

Всеки има различна представа и нагласа за почивка. Хубавото на това курортно селце Рибарица е, че предлага от усамотена романтична къща до луксозен спа хотел.

Почивка на Рибарица и Трявна

Видях красоти, походих си пеша с раница, наспах се , ядох, пих, на СПА ходих дори, зареди ме зеленото, дърветата, реката и връщайки се вече – една мисъл се загнезди в мен. Пак ще отида.

За fortisimo.eu – Калина

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Почивка на Рибарица

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414