Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


За какво мечтаят момчетата

Е-мейл Печат ПДФ

Хващам Тони да ми разкаже за нетипичното си занимание – той пише. Започва миналата година, първата му приказка се казва „Глупакът умняк” (прочети я по-долу).

Има намерение да направи книга – стихотворения, приказки, разкази и песни. Ще композира и музиката за песните.

Идеята за книгата му хрумва, защото и родителите му са написали книга. Те и двамата са учители, баща му е по български език, а майка му е преподавател по философия, психология и етика. Тяхната книга е вече факт, само дето спонсори няма. Имат я в готов вариант, като чернова и носи интересното заглавие – „Корените не са окови за крилете”.

От всичко Тони най-много обича да решава кръстословици и математически задачи. Играе шах с баща си, също и тенис. От два месеца тренира баскетбол, ходи всеки ден, спортува интензивно, дори сега през лятото.

На въпроса ми: Как е баскетболът? Тони отговаря скромно: „Справям се”. Обича да чете книги, много. Майка му смята, че дори чете много. Прочел е почти всички от задължителните за лятото книги, но чете и други неща.

Стои до късно вечер, ляга си в 23 часа, но не става рано и намира време за всичко. Гледа по телевизията –  хокей, конни състезания, и анимационни филми, разбира се. Обича да кара колело, да играе на другите детски игри с топка, на криеница и тенис.

Тони мечтае за доста нетипични неща. Има мечта да работи в БАН някой ден, да стане учен. За да изобрети... спортен уред, и не за друго, той е много добър в математиката. Заниманията му с баскетбол вероятно са определили и изобретението, което иска да направи.

Като всяко дете обича забранените, но любими на децата –  пържени картофи, кока кола, сладки неща...

Идеята за спорта идва от мама Ива, за да е далеч от компютъра. Тя самата го придружава на тренировките, и го подкрепя във всички неща, които прави. Татко му има доста занимания, голяма част от които интелектуални.

Тонислав свири на пиано, на акордеон също. Пианото обича повече, има сертификат, не е приключил още с него, ще продължава да свири.

Би искал да отиде на планина, защото не е ходил, и по тази причина любимо му е морето. За родителите си казва, че са колкото строги, толкова и либерални. Добри са, казва Тони, точно каквито трябва да бъдат. За момичетата мисли, че са готини, по-послушни са. Харесват му по-големите какички, а на въпроса ми има ли си гадже отговори – още не. Имал други ангажименти. Мечтае си освен всички други неща, по целия свят да престанат войните. Поисках да погледна и бележника му от втори клас, лелее, той е пълен отличник, само шестици от горе до долу, нито една петица за разнообразие. Сядаме пред компютъра и Тони ми показва стихотворения, приказки, разкази, презентации, текстове на песни... С някои типично детски грешки, но темите и историите са много интересни.

Сложил е само началото на писането, и недовършените неща не ми показа, така правят истинските писатели. Така че книжката на Тони предстои. Мислех си за какви интересни неща си мечтаят децата, и не всички стоят пред компютъра само за да играят на игри и да разглеждат неподходящи и забранени за тях сайтове. Всичко си им е наред на децата, на нас възрастните нещо ни има... хубавото е, че до нас има едни постоянни учители, които всеки ден ни учат на нещо ново – децата ни.

За fortisimo.eu мечтите и творчеството на Тони представи Нели Русева

Ето някои от нещата, които Тони сам ми прочете:


Баба Яга

Баба Яга тя е зла,
а пък има и метла
яхне ли я тя
и полита веднага.
Бърза тя да се отправи
по пътеки дълги прави.
Към приятелите стари
тя и зли магии прави.


Глупакът умняк

Имало едно време трима братя и един глупак, който се казвал Макс, а братята му се казвали Николас, Борис и Иван. Един ден Иван казал на Макс:

–  Макс, хайде, ти вече порасна! Трябва сам да си изкарваш прехраната.

А Макс отговорил:

– Няма да уча, ученето е губене на време.

И така на следващия ден Николас, Борис и Иван не видяха Макс при тях и отидоха да питат баща си дали да не
го потърсят. Бащата отговорил:

–  Щом го няма, отидете и го потърсете!

Минали гори, реки и поля, но пак не го намерили. Но вместо това те чули стъпки –  това били стъпки на ловец. Те се срещнали, и честно казано, и четиримата се стреснали, като се видели. Но после се успокоили и братята разказали всичко от игла до конец.

Ловецът попитал:

– Искате ли да дойда с вас?

А те отговорили:

– Ако искаш ела.

– Добре ще дойда.

Минали гори, поля и реки пак не го открили. Минали седмица, две и най-сетне го открили. Той бил отседнал в една гостоприемна къща и четял книги. И те се прибрали живи и здрави вкъщи.

Поука: Глупавият е най-умен!

Тонислав Светославов Троев – ученик от ІІ б клас, СОУ “Панайот Волов”- град Шумен

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично За какво мечтаят момчетата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414